Medicii de la Spitalul Targu-Cărbuneşti, care au solicitat bani unei gravide pentru cezariană, au solicitat arestul la domiciliul după noile prevederi penale. Instanţa a respins solicitarea, dispunând rămânerea după gratii a ginecologilor. Între timp, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor trei pentru luare de mită. În rechizitoriu, anchetatorii au precizat că soţul gravidei a fost nevoit să se împrumute sumele de bani solicitate de medici.
Citeşte şi: Medici, reţinuţi din sala de operaţie
Medicii Dana Uţupanu, Aurelian Dobran şi Grigore Dinu, de la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, au fost trimişi îşi judecată de Curtea de Apel Craiova pentru luare de mită. Avocaţii au considerat că nu mai este nevoie ca ginecologii să fie arestaţi preventiv şi au solicitat eliberarea acestora. “Am solicitat eliberarea clienţilor pe motiv că nu se mai impune arestarea preventivă. Domnul procuror a terminat cercetarea, a făcut şi rechizitoriu, nu se mai impune arestarea. Aceşti medici nu mai pot influenţa niciun martor sau cursul anchetei. Am cerut inclusiv arestarea la domiciliu”, a precizat Teofila Cojan, avocatul unuia dintre medici.
Arest la domiciliu sub monitorizarea prin sondaj
Deşi există contradicţii privind măsura arestului la domiciliu, avocatul altui medic arestat a precizat că legea prevede clar cum se aplică aceasta:”Dacă se pronunţă arestul la domiciliu, se desemnează un poliţist care monitorizează, prin sondaj, dacă respectivul părăseşte domiciliu. Nu există alte măsuri, acelea brăţări pe care le vedem în alte state”, a explicat Gelu Frumuşanu.
În final, n-a fost nevoie de aceste măsuri pentru că Tribunalul Gorj a respins cererile avocaţilor privind eliberarea, , motiv pentru care medicii s-au întors după gratii. Ei mai au o şansă în recurs la Curtea de Apel din Craiova.
Ginecologul Dana Uţupanu strângea banii
În rechizitoriu întocmit medicilor, procurorii susţin că soţul pacientei nu dispunea de banii solicitaţi ş a fost nevoit să se împrumute. „Întrucât nu dispunea de banii respectivi, soţul pacientei s-a deplasat la mai multe persoane pe care le cunoştea pentru a le cere sprijin financiar însă nu a reuşit să strângă toată suma de bani pe care trebuia să le-o înmâneze doctorilor. Acesta a solicitat chiar şi un ajutor financiar de la societatea unde era angajat, astfel cum rezultă din actele depuse la dosar“, se precizează în rechizitoriu.
Tot în actul de inculpare, procurorii explică şi cum se lua şpaga, prin intermediul altui medic, Dana Uţupanu: „A pretins în numele său, al medicului chirurg Aurelian Dobran şi medicului anestezist Grigore Dinu, fără a avea o înţelegere anterioară cu cei doi medici în acest sens, suma de 1900 lei de la fiecare dintre paciente, pentru a se efectua operaţiile de cezariană la care acestea fuseseră programate în acele zile, comunicându-le că pentru ea însăşi trebuie suma de 800 de lei, pentru Aurelian Dobran suma de 900 lei, iar pentru Grigore Dinu, suma de 200 lei. Medicul Uţupanu i-a comunicat la telefon cum trebuie să procedeze, cum trebuie înmânaţi banii: doctorului chirurg mâna întâi înainte de operaţie, pentru a efectua operaţia, anestezistului tot înainte de operaţie, iar ei – doctoriţei Dana Uţupanu – după operaţie, când va fi adusă în salon“, se arată în rechizitoriu.