x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arestări în cazul permiselor din Ungaria

Arestări în cazul permiselor din Ungaria

16 Feb 2010   •   00:00

Cele 17 persoane care au fost reţinute de procurorii DNA în cazul permiselor obţinute fraudulos în Ungaria au fost arestate preventiv astăzi, de Tribunalul Cluj, pentru 29 de zile.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie Cluj, Budai Radu şi Varga Janos sunt cercetaţi pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată. Perţe Mircea Călin şi Colompar Cristian-Viorel sunt cercetaţi pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, iar Nemeti Adrian, Roja Ioan, Roja Ioan (fiul), Lakotoş Ioan, Haraga Liviu, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Lăcătuş Gheorghe, Iancău Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostaş Vălean, Budai Tiberiu Emil pentru cumpărare de influenţă.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că Budai Radu şi Varga Janos au pretins şi au primit sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro de la mai mulţi cetăţeni români, majoritatea analfabeţi sau cu minime cunoştinţe şcolare, pentru a le înlesni obţinerea, în mod fraudulos, a permiselor de conducere auto în Ungaria, în perioada iulie-decembrie 2009.

Cei doi s-au ocupat de întocmirea fictivă a documentaţiei necesare pentru înscrierea la examen în vederea obţinerii permisului de conducere de către cumpărătorii de influenţă, inclusiv acte care să ateste că lucrează şi locuiesc în Ungaria. Budai şi Varga au primit de la cumpărătorii de influenţă peste 30.000 euro pe care i-au împărţit cu cetăţenii maghiari care se ocupau de întocmirea documentelor necesare pentru obţinerea permisului de conducere.

În aceeaşi perioadă, Colompar Cristian Viorel şi Perţe Mircea Călin i-au transportat pe cumpărătorii de influenţă în Ungaria, în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a permiselor de conducere. Aceştia au încasat sume cuprinse între 200 şi 250 lei de la fiecare cumpărător de influenţă, pentru transport. Nemeti Adrian, Roja Ioan, Roja Ioan (fiul), Lakotoş Ioan, Haraga Liviu, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Lăcătuş Gheorghe, Iancău Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostaş Vălean şi Budai Tiberiu Emil au promis şi dat sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro lui Budai Radu şi Varga Janos, cumpărând influenţa pe care cei doi au lăsat să se creadă că o au pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor din Ungaria, cu atribuţii de examinare a candidaţilor care doresc să obţină permisul de conducere a autovehiculelor.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie colaborează cu ofiţeri din cadrul MAI ­ Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Jandarmeria Română.

×
Subiecte în articol: observator