Ce carte de vizită mai bună pentru un fost director de spital poate fi alta decât arestarea pentru fraudarea spitalului respectiv?
George Cristian Marcu, fostul director al Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din Capitală, în prezent şef al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, a fost reținut, în urmă cu două săptămâni, pentru 24 de ore, în dosarul prejudiciului de 5,2 milioane de lei creat unităţii sanitare și Bugetului de Stat. Tribunalul București a dispus cercetat în stare de libertate, dar cu interdicție de părăsire a țării.
Domnul Marcu și-a zis că „n-a mai tras cu arcul” de mult și vrea să revină la mai vechea pasiune – sistemul sanitar românesc, renunțând la șefia ANL. Ca atare, și-a depus dosarul la concursul pentru postul de director financiar contabil al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Problema nu e doar că George Marcu are o năzuință, ci că aspirațiile sale se întâlnesc cu ale conducerii Institutului. Marcu a fost admis și este chiar pe prima poziție a listei scurte, de numai două persoane, care vor intra la examenul final, programat pe data de 8 aprilie.
Reputatul Profesor doctor Ioan Cordoș, managerul Institutului de Pneumoftiziologie nu a consimțit să ne împărtășească motivele care l-au determinat să ia această uluitoare decizie. Prima reacție a fost să mă întrebe, în zeflemea, dacă vreau să mă înscriu la concurs: „E cam târziu”, a precizat. Apoi, a continuat, vizibil enervat: „Avem niște băieți aici, niște boi, niște imbecili, care fac tot ce pot, ca să tragă Institutul în jos. Din momentul în care mă întrebați așa ceva, știu sigur că aveți legătură cu unul dintre ei. Așa că nu mai avem ce discuta!”.
Am vrut să îl asigur pe dl. Cordoș că nu am nicio legătură cu absolut nimeni din Institut, dar n-am apucat, fiindcă a terminat apelul.
Am vrut să îl asigur pe dl. Cordoș că nu am nicio legătură cu absolut nimeni din Institut, dar n-am apucat, fiindcă a terminat apelul.
Probabil, un motiv al deciziei managerului Cordoș în favoarea lui Marcu este faptul că cei doi se cunosc din vremea când ultimul a ocupat postul de manager al Institutului de Pneumoftiziologie. Asta se întâmpla în anul 2011, Marcu fiind „recuperat” atunci după demiterea de la „Obregia”, care a survenit controlului Curții de Conturi ce stă la baza arestării de acum.
Inițial, după demiterea de la Obregia, George Cristian Marcu a fost angajat de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), din subordinea Primăriei Capitalei, iar apoi a fost „transferat” la „Marius Nasta”.
Pentru cei nefamiliarizați cu subiectul Marcu – Obregia, precizăm că acesta, finul său și alte două persoane „sunt suspectaţi că au realizat beneficii financiare din obţinerea unor contracte de achiziţie publică de la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi construcţii”, după cum a precizat un comunicat al Poliției Române. Lucrările de reparaţii şi construcţii la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost înregistrate cheltuieli fictive şi de cesionare a societăţilor prestatoare către terţi, pentru a împiedica astfel verificările fiscale.
În urma unui control din 2010 al Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi a Municipiului Bucureşti şi a Raportului de control întocmit de către Corpul de Control al primului ministru, Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia" a formulat plângere penală împotriva lui George Cristian Marcu, pentru un prejudiciu estimat la 10.575.675,72 de lei. Plângerea penală a fost înregistrată la 16 decembrie 2010.
În cadrul cercetărilor în acest dosar s-a dispus efectuarea unei expertize contabile şi a unei expertize tehnice care a vizat evaluarea proprietăţii imobiliare. Cele două expertize au fost finalizate şi comunicate Spitalului "Alexandru Obregia" în 6 martie 2013, unitatea sanitară având termen până la data de 15 martie să formuleze eventuale obiecţiuni şi să se constituie parte civilă în cauza penală, pentru prejudiciul constatat cu ocazia expertizelor efectuate, potrivit sursei citate.
Managerul Spitalului "Alexandru Obregia", Monica Boer, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a găsit la preluarea instituţiei, în decembrie 2009, facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unităţii a fost George Marcu şi l-a acţionat în instanţă pentru grave nereguli financiare.
Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia" în 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitară a trecut în subordinea Primăriei Capitalei în iulie 2010.
În iunie 2009, prin ordin al ministrului Sănătăţii, George Marcu a fost trecut din funcţia de manager în cea de director financiar-contabil, întrucât nu îndeplinea condiţiile impuse de MS pentru funcţia de manager. Din iulie până în 21 decembrie 2009, funcţia de manager a fost ocupată interimar de către directorul medical al Spitalului "Alexandru Obregia" din acea perioadă.
Interesant de precizat, în context, este faptul că, în anul 2009, un ofițer DNA (pe atunci DGA) a fost arestat și trimis în judecată pentru șantajarea lui Marcu cu un dosar care viza tocmai atribuirea ilicită a unor lucrări de construcții.
Dragoş Cătălin Rusu, subcomisar al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), i-a cerut şpagă 10.000 de euro managerului George Cristian Marcu. Acesta a declarat, cu acel prilej, că-l ştia pe ofiţerul DGA din 2006, şi că acesta îl șantaja încă din anul 2007.
În februarie 2008, Rusu a deschis un dosar la DGA, cu precizarea „informaţie de primă sesizare” privindu-l pe „Managerul nr. 09055598“ (Marcu). În dosar, el nota că întâlnirile cu Marcu erau pentru a se documenta cu privire la posibile fapte de corupţie. Câteva luni mai târziu, subcomisarul a propus şefilor închiderea lucrării „Managerul nr. 09055598”. Discuțiile dintre cei doi au fost interceptate și l-au incriminat pe ofițerul DGA.
Citește pe Antena3.ro