x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ARGEŞ. Permisele obţinute în mod fraudulos vor fi anulate

ARGEŞ. Permisele obţinute în mod fraudulos vor fi anulate

16 Feb 2009   •   00:00
ARGEŞ. Permisele obţinute în mod fraudulos vor fi anulate

Prefectul de Argeş, Ion Popa, a declarat, ieri, faptul că acţiunea de anulare a celor 3.500 de permise de conducere obţinute fraudulos, anunţată de ministrul de Interne Dan Nica, va fi realizată prin justiţie, informează Mediafax.



Potrivit lui Popa, Prefectura, care are în subordine Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, va fi reprezentată la proces printr-un jurist. "În situaţia de faţă, permisele pot fi anulate doar printr-o hotărâre judecătorească. Este vorba de acele permise care au fost obţinute ilegal. Mă gândesc că termenul de 20 februarie a fost lansat avându-se în vedere începerea acţiunii judecătoreşti pentru anularea acestor permise, iar procesul de anulare va continua în paralel cu procesul celor implicaţi în acte de corupţie. Cred că acest număr de 3.500 de permise a rezultat în urmă cercetărilor efectuate în acest caz de către anchetatori", a declarat prefectul de Argeş. Conform sursei citate, în momentul în care a început ancheta în cazul permiselor eliberate fraudulos în Argeş au fost ridicate peste 3.500 de dosare - o parte din ele au fost returnate Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, iar altă parte au rămas ca probe în dosar. "Având în vedere faptul că în Argeş în acel moment se eliberau 150-200 de permise pe zi şi luând în calcul că actele anchetei s-au completat într-o perioadă mai lungă, de circa un an, eu cred că au fost eliberate mult mai multe permise decât numărul invocat, de 3.500. Cele 3.500 de permise au fost probate şi se află în rechizitoriu ca fiind obţinute ilegal, existând probe în acest sens. În ceea ce priveşte anularea, justiţia îşi va spune cuvântul, iar noi vom fi reprezentaţi de un jurist la procesul respectiv deoarece Serviciul de Înmatriculări şi Eliberări Permise este în subordinea noastră", a declarat prefectul judeţului Argeş. Ministrul Internelor, Dan Nica, a anunţat, duminică, faptul că începând din 20 februarie vor fi puse în aplicare procedurile de anulare a celor 3.500 de permise obţinute în mod fraudulos la Piteşti.

Fapte de corupţie

În urmă cu o lună, Dan Nica declara, la bilanţul Poliţiei Române pe 2008, că a cerut Poliţiei să dispună luarea unor măsuri pentru ca cele 3.500 de persoane care au obţinut fraudulos permisele de conducere în judeţul Argeş să nu mai aibă dreptul de a conduce, solicitând agenţilor rutieri ca atunci când observă o persoană care nu ştie nici măcar să citească un proces-verbal să sesizeze Direcţia Generală Anticorupţie. Acesta a precizat atunci că peste 20 de persoane au murit, iar 100 au fost rănite în accidente provocate de persoane care şi-au obţinut fraudulos permisele de conducere de la Argeş. "Sunt 3.500 de infractori în libertate. Îi puteţi considera evadaţi. Au comis 21 de morţi şi o aproape sută de răniţi. Fie că erau bolnavi psihic, analfabeţi sau care nu au niciun fel de aptitudini, au fost puşi în libertate din cauza unei acţiuni inconştiente a unor angajaţi din minister'', spunea Nica. Anchetatorii au trimis în judecată 28 de persoane în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) din Argeş. Printre cei 28 de acuzaţi, zece sunt poliţişti, printre aceştia figurând şi şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş, comisarul şef Gheorghe Codruţ Vlăsceanu. În perioada 2006 - iunie 2008, pe raza judeţului Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş, potrivit rechizitoriului. Membrii acestui grup şi-au asumat mai multe "îndatoriri", respectiv racolarea persoanelor din mai multe judeţe interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidaţi, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Raportul de activitate al DGA pe anul trecut consemnează cazul "Permisul", arătând faptul că, în legătură cu "implicarea în fapte de corupţie a unor lucrători ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş, în care au fost investigate, pe parcursul a aproximativ doi ani, peste 3.200 de persoane", s-a materializat prin înregistrarea a două dosare penale instrumentate la nivelul DNA. Direcţia Generală Anticorupţie preciza, în decembrie anul trecut, că în perioada 2006-2008, în urma mai multor sesizări, au fost înregistrate cinci dosare penale, dintre care unul în 2006, două în 2007 şi două în 2008, toate având ca obiect comiterea unor fapte de corupţie de către funcţionari din cadrul SPCRPCIV Argeş şi alte persoane.

×