x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arheologii, PERPLECŞI! Au descoperit în deşert dovada unei civilizaţii parcă rupte din cărţile de poveşti!

Arheologii, PERPLECŞI! Au descoperit în deşert dovada unei civilizaţii parcă rupte din cărţile de poveşti!

05 Iun 2014   •   13:39
Arheologii, PERPLECŞI! Au descoperit în deşert dovada unei civilizaţii parcă rupte din cărţile de poveşti!

Deşi aduce a scenariu de film, această poveste nu este o fantezie, este o descoperire arheologică fascinantă. Makhunik este un un oras antic iranian descoperit în Shahdad, provincia Kerman unde, acum 5000 de ani, se pare că o civilizaţie de pitici înflorea. Cunoscut sub numele de Shahr-e Kotouleha (Oraşul Piticilor), situl arheologic a lăsat mulţi arheologi cu ochii mari şi gurile găscate de uimire.



Vechea regiune Shahdad se întinde pe 60 de kilometri în inima de deşertului Lut. "Orasul" cuprinde ateliere, cartiere rezidențiale şi cimitire. Studiile arheologice din cartierul rezidențial cunoscut au relevat prezența de sub-districte, în care bijutieri, meşteşugari şi agricultori îşi duceau traiul. De asemenea, peste 800 de morminte antice au fost găsite, în timpul fazelor de excavare.

Studiile arheologice efectuate în oraşul de pitici indică faptul că locuitorii au abandonat zona din cauza secetei, acum 5000 de ani, şi nu s-au mai întors. "În urma celor mai recente săpături, am observat că locuitorii din Shahdad au lăsat multe din bunurile lor în case, baricandându-şi uşile cu noroi şi cărămizi din pământ", spune profesorul Mir-Abedin Kaboli, cel care supravegheaza sapaturile arheologice din Shahdad. Profesorul spune că toate indiciile duc spre faptul că piticii plănuiau să se întoarcă, având în vedere starea în care au lăsat oraşul, perfect utilizabil. În cazul în care l-ar fi părăsit, nu şi-ar mai fi dat silinţa să-şi protejeze casele ori bunurile.



Un aspect extraordinar despre Shahdad, spun experţii, este arhitectura ciudată a caselor şi echipamentele descoperite. Case, cuptoare şi toate echipamentele nu puteau fi utilizate decât de pitici. După descoperirea a oraşului pitici în Shahdad, au circulat zvonuri despre descoperirea rămăşițelor unuia. Mai exact, nişte contrabandişti cu antichităţi din zonă au încercat să vândă o mumuie de pitic în Germania. După arestarea lor, arheologii au pus mâna pe mumie şi au demarat numeroase teste. Concluziile au fost bulversante. Deşi avea doar 25 de centimetri înălţime, ar fi avut vârsta de 17 ani, iar vechimea aproape identică cu cea a perioadei de timp din care data oraşul.

După 5.000 de ani de la plecarea de pitici de la oraş, mii de întrebări încă planează asupra acestei regiuni preistorice, în mare parte încă îngropată în solul iranian.

×
Subiecte în articol: arheologi desert pitici descoperire