x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arii Protejate din 2009

Arii Protejate din 2009

26 Sep 2008   •   00:00

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ieri în Poiana Braşov că Agenţia Naţională pentru Arii Protejate (ANAP) va fi înfiinţată în primăvara 2009, la Braşov.



Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ieri în Poiana Braşov că Agenţia Naţională pentru Arii Protejate (ANAP) va fi înfiinţată în primăvara 2009, la Braşov. Fondurile europene destinate activităţii agenţiei se ridică la suma de 138 de milioane de euro. În absenţa acestei structuri de administrare, ariile protejate sunt ameninţate de defrişările ilegale sau exploatările de resurse naturale. Potrivit ministrului Korodi, care a participat la întâlnirea annuală a Federaţiei EUROPARC ­ "Federaţia pentru Natură şi Parcuri Naţionale din Europa" organizată în Poiana Braşov, MMDD a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea ANAP, dar propunerea a fost întârziată de câteva instituţii implicate în avizarea documentului de lege, respectiv Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Agriculturii". "Hopul cu Ministerul Finanţelor a fost trecut. Singurul care mai trebuie să îşi dea avizul este Ministerul Agriculturii şi în cursul săptămânii viitoare sperăm să avem şi acest aviz, pentru ca apoi să putem înfiinţa agenţia la Braşov. E o verigă care lipseşte din MMDD care nu poate acoperi diversitatea ariilor protejate", a mai spus Korodi.

"E nevoie de o politică mai severă care să stopeze interveneţia omului în aceste zone. Va fi monitorizată mult mai strict masa lemnoasă pentru a se opri defrişările ilegale din păduri. Sunt zone din România unde sunt mari tensiuni pornite de la defrişările ilegale, în special în Transilvania", a adăugat ministrul.

Pe lângă ANAP, ministrul Korodi vrea să înfiinţeze tot la Braşov şi un Secretariat permanent al ţărilor carpatice, pentru care se află în concurs cu Ucraina. Potrivit preşedintelui federaţiei Europarc, Erika Stanciu, zona Retezat este ultima zonă verde şi sălbatică din Europa pe care o putem pierde în decurs de zece ani.

În România, au fost declarate 963 de arii naturale protejate de interes naţional, care acoperă peste 7% din suprafaţa ţării, sub nivelul ţărilor europene, unde suprafaţa medie este de 14,24%. La întâlnirea anuală a Federaţiei EUROPARC din Poiana Braşov au participat 300 de reprezentanţi ai ariilor protejate din 31 de ţări din Europa, America Centrală şi America de Nord.

MITING PRO LEX
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex va organiza astăzi în Piaţa Consituţiei un miting de protest faţă de deciziile Ministerului de Interne (MIRA) în legătură cu cerinţele lor. Nemulţumirile poliţiştilor sunt atât de natură profesională, cât şi de natură financiară. Ei cer în primul rând mărirea salariului, dar şi o lege  care să-i protejeze pe  poliţiştii bătuţi sau maltrataţi.

×
Subiecte în articol: verde! protejate