x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Armata română îşi trage ocazional blindatele pe dreapta pentru a găsi bani de mentenanţă

Armata română îşi trage ocazional blindatele pe dreapta pentru a găsi bani de mentenanţă

29 Apr 2013   •   18:16
Armata română îşi trage ocazional blindatele pe dreapta pentru a găsi bani de mentenanţă
Sursa foto: Raul Ştef/Intact Images

Mentenanţa pentru tehnica din dotarea Forţelor Terestre costă aproximativ 280 de milioane de lei pe an, bani pe care structura de specialitate din cadrul Ministrului Apărării nu-i are în totalitate, motiv pentru care unele blindate sunt trase pe dreapta, pentru perioade scurte de timp, până când se găsesc sumele necesare pentru a fi reparate, au declarat oficiali ai Forţelor Terestre Române, informează agerpres.ro.

"Mentenanţa întregii tehnici care intră în dotarea Forţelor Terestre pe un an de zile costă aproximativ 280 milioane lei. Nu am avut niciodată alocaţi în buget banii aceştia şi atunci pe unele le întreţinem mai bine, avem grijă de ele mai mult şi reuşim să le menţinem în stare de funcţionare. Mai avem şi unele trase pe dreapta, dar perioadele sunt foarte mici. Nu ne putem permite să le ţinem pe dreapta deoarece există un nivel de operaţionalizare şi trebuie să fim în măsură ca atunci când sună trompeta să meargă toate", a spus generalul de brigadă Mihai Ciungu, şeful Instrucţiei şi Doctrinei din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.

Potrivit acestuia bugetul Forţelor Terestre pentru anul 2013 este de peste două miliarde de lei.

"Bugetul Forţelor Terestre este de aproximativ 2.227.750 mii lei. În ceea ca priveşte mentenanţa, prioritare sunt mijloacele de tehnică destinate structurilor care sunt puse la dispoziţia NATO, cele care sunt nominalizate să desfăşoare misiuni în teatrele de operaţii, urmează cele pentru iniţiative regionale şi participări la grupurile de luptă europene", a completat Mihai Ciungu.

În dotarea Forţelor Terestre sunt în prezent peste 1.600 de blindate de diferite tipuri şi generaţii. Câteva dintre blindatele din dotarea Forţelor Terestre sunt aduse în fiecare an la parada dedicată Zilei Naţionale, pentru a fi admirate. Printre acestea sunt cele de tip Piranha, vehiculele de luptă de tip HMMWV şi vehiculele URO VAMTAC.

România urmează să primească ultima tranşă de şapte transportoare Piranha la începutul anului viitor, atunci când vor fi daţi şi banii aferenţi contractului de livrare către firma elveţiană Mowag, blindatele intrând în dotarea Batalionului 26 Craiova, acolo unde sunt şi celelalte 24 transportoare.

"În momentul de faţă, toate cele 24 de blindate Piranha sunt la Craiova, urmează ca şi celelalte şapte să fie livrate undeva în prima parte a anului 2014 şi cu aceasta Batalionul 26 va fi dotat cu transportoare Piranha. Este tehnica cu care ei se instruiesc zilnic şi acolo vor rămâne. Mai avem o tranşă de plătit şi de primit", a adăugat generalul de brigadă Mihai Ciungu.

În anul 2007, opt dintre transportoarele Piranha au ajuns şi în teatrul de operaţii din Afganistan, însă nu pentru multă vreme. Un an mai târziu, ele au fost aduse în ţară pentru că România ar fi trebuit să aibă un sistem de mentenanţă separat pentru blindatele din Afganistan, iar producătorii i-au sfătuit pe reprezentanţii Armatei să le retragă cât timp mai sunt în garanţie.

×
Subiecte în articol: fortele terestre armata romana blindate