x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Armata SUA decorează post-mortem soldaţii Batalionului 21 Vânători de Munte

Armata SUA decorează post-mortem soldaţii Batalionului 21 Vânători de Munte

28 Ian 2010   •   00:00

Ambasada SUA şi Ministerul Apărării Naţionale vor organizează astăzi, la Predeal, o ceremonie în cadrul căreia ambasadorul american Mark Gitenstein va decora post-mortem doi soldaţi români din Batalionul 21 Vânători de Munte. Aceştia au căzut la datorie în Afganistan în anul 2009. Cei doi soldaţi au făcut parte din forţa operaţională româno-americană din Zabul.



Acordarea medaliilor membrilor familiilor celor doi soldaţi, maiorul (post-mortem) Vasile Iuliu Unguraş şi sublocotenentul (post-mortem) Claudiu Chira, va fi precedată de la ora 11,00, de o ceremonie de comemorare, care va include dezvelirea unui monument înălţat de Armata Română în curtea garnizoanei din Predeal a Batalionului 21.

La festivitate, informează Agerpres, vor participa ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ambasadorul Mark H. Gitenstein, şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, rudele eroilor căzuţi la datorie şi personalul Batalionului 21 Vânători de Munte, a anunţat MApN.

Sublocotenentul (p.m.) Claudiu Chira a căzut la datorie într-o misiune de patrulare pe ruta Qalat-Kabul pe 26 februarie 2009, când autovehiculul blindat în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Militarul a fost decorat cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. Rudele sale vor primi joi de la ambasadorul american medalia cu distincţia 'Steaua de Bronz' pentru servicii excepţionale în fruntea detaşamentului din batalionul românesc, în cadrul Operaţiunii Enduring Freedom

Maiorul (p.m.) Iuliu-Vasile Unguraş a căzut la datorie pe 7 aprilie 2009 în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. În urma exploziei cauzate de trecerea maşinii blindate peste un dispozitiv exploziv improvizat, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi. Iuliu-Vasile Unguraş a fost decorat cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Cavaler, cu însemn de război. El va fi medaliat de către ambasadorul Gitenstein cu distincţia "Steaua de Bronz"pentru servicii excepţionale în calitate de conducător al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate.

Potrivit Ambasadei SUA, medalia !Steaua de Bronz" este o distincţie militară individuală a forţelor armate americane, acordată pentru curaj, acte de merit sau serviciu meritoriu.

×
Subiecte în articol: observator