Câteva sute de salariaţi ai secţiei de petrochimie din cadrul societăţii Arpechim Piteşti au declanşat, luni dimineaţă, un protest spontan. “Am cerut conducerii ca până când nu au un acord cu un cumpărător, să nu ne mai streseze cu această vânzare. Când va exista o înţelegere, să ne facă o informare clară, să ştim cine, când va face preluarea, care sunt condiţiile şi când vor începe discuţiile cu sindicatul” - a afirmat, în discursul ţinut în faţa protestatarilor, liderul sindical Marian Dumitru.
Muncitorii sunt nemulţumiţi de condiţiile în care ar urma să fie transferaţi la o nouă societate, SC Petrochemicals Argeş SRL, care urmează să fie înfiinţată şi scoasă la vânzare.O parte din muncitorii care au ieşit din schimbul al treilea, precum şi unii dintre cei care urmau să intre în primul schimb, s-au adunat în faţa pavilionului central şi au cerut să discute cu conducerea societăţii, arată Agerpres. Nemulţumirile celor aproape 600 de salariaţi din secţia de petrochimie a Arpechim au fost declanşate de o informare transmisă de conducere în cursul săptămânii trecute, prin care erau înştiinţaţi că vor fi transferaţi, începând cu 15 decembrie, la SC Petrochemicals Argeş SRL şi li se cerea să semneze într-un tabel că sunt de acord cu acest lucru. “Trebuie să dea posibilitatea celor care nu doresc să se transfere la noua societate, pentru că în România nu există muncă forţată, să-şi ia salariile compensatorii şi să plece. Suntem de acord, ca sindicat, să le dăm posibilitatea, dacă numărul celor care doresc să plece este prea mare, să aibă o perioadă de graţie, până când îşi pregătesc alţi oameni, dar atât” - a spus liderul sindical.
Protestatarii au fost anunţaţi că vor primi şi un punct de vedere din partea companiei Petrom, care deţine combinatul Arpechim. Salariaţii care ar urma sa fie mutaţi la noua societate provin de la secţiile de petrochimie din combinatul Arpechim, inclusiv de la cea de piroliză. Arpechim a întrerupt, pe 13 noiembrie, producţia la secţia de piroliză, ca urmare a deciziei principalului beneficiar, societatea Oltchim Râmnicu-Vâlcea, de a reduce activitatea cu 40 la sută.
Oltchim a anunţat atunci că a decis să reducă temporar cantitatea de etilenă şi propilenă cu care se aprovizionează de la rafinăria Arpechim, având în vedere evoluţia pieţelor şi a mediului de afaceri pe fondul crizei economice internaţionale, cu efecte asupra scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă. Compania Petrom a anunţat ulterior, într-un comunicat, că a fost de acord cu decizia Oltchim şi nu va aplica niciun fel de penalităţi acestei companii. Oltchim şi-a anunţat intenţia de a prelua activităţile de petrochimie de la Arpechim dacă va obţine finanţările necesare. Compania a anunţat săptămâna trecută că vrea să contracteze în acest scop un credit de 100 de milioane de euro, care va fi garantat cu active şi contracte de export ale combinatului chimic. Petrom şi Oltchim SA negociază în prezent transferarea activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti către societatea din Râmnicu Vâlcea, se arată într-un comunicat al Petrom publicat luni pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. “Petrom este interesată să vândă acest business unui cumpărător care intenţionează să facă investiţiile necesare pentru a-l dezvolta şi creşte, deoarece petrochimia nu face parte dintre activităţile de bază ale companiei, se precizează în comunicat. Petrom intenţionează realizarea cât mai rapidă a acestei tranzacţii, în situaţia în care Oltchim SA va obţine finanţările necesare”, se menţionează în comunicat.
Citește pe Antena3.ro