x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tot mai puţini români îşi asigură locuinţa în eventualitatea unui dezastru

Tot mai puţini români îşi asigură locuinţa în eventualitatea unui dezastru

de Redacția Jurnalul    |    12 Feb 2023   •   14:00
Tot mai puţini români îşi asigură locuinţa în eventualitatea unui dezastru

Locuinţele din România sunt asigurate în proporţie de doar 20%, respectiv circa 1,83 milioane de locuinţe au o poliţă obligatorie de locuinţă (PAD) din peste 9,1 milioane de locuinţe la nivel naţional.

În ultimii patru ani, numărul poliţelor obligatorii de locuinţă a crescut cu doar 8,5%, de la 1,7 milioane în 2018, la 1,85 milioane în luna ianuarie 2023, conform celor mai recente date statistice publicate pe site-ul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Creşterea numărului de poliţe PAD cu un ritm atât de lent înseamnă un dezinteres din partea românilor în a-şi asigura locuinţa, dar şi un dezinteres din partea autorităţilor, iar micii paşi care sunt observaţi în cazul statisticilor privind poliţele obligatorii de locuinţă în vigoare ar putea fi puşi pe seama locuinţelor achiziţionate de către români prin intermediul creditelor ipotecare, la care banca te obligă să ai atât o poliţă PAD, cât şi o poliţă de asigurare a locuinţei facultativă.

În cazul lipsei poliţei auto RCA, pe lângă amenda consistentă care poate ajunge până la 2.000 lei, se reţin talonul autovehiculului şi plăcuţele de înmatriculare. În cazul lipsei poliţei PAD, proprietarul nu beneficiază de niciun fel de despăgubire de la bugetul de stat sau cel local în caz de necesitate, iar sancţiunea teoretică în caz de inexistenţă a poliţei PAD este o amendă contravenţională de cel mult 500 lei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: asigurari locuinta