x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asociaţia Proprietarilor în baza Legii 112 ameninţă cu CEDO statul român

Asociaţia Proprietarilor în baza Legii 112 ameninţă cu CEDO statul român

de Veronica Micu    |    19 Ian 2009   •   00:00
Asociaţia Proprietarilor în baza Legii 112 ameninţă cu CEDO statul român

Chriaşii care au devenit proprietari după ce au cumpărat case naţionalizate în baza Legii 112/1995 au anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că vor da statul român în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că pot fi evacuaţi din casele cumpărate de la stat.



Unul dintre vicepreşedinţii Asociaţiei Propietarilor în baza Legii 112, Julieta Ghica, a spus că situaţia proprietarilor de case naţionalizate este rezultatul unei "manipulări şi a unei conspiraţii", arătâd că peste un milion de români riscă să ajungă în stradă, infomează Mediafax. "Noi ne vom duce la CEDO, unde vom da statul român în judecată şi vom câştiga pentru că noi am cumpărat o proprietate pentru care am plătit bani statului", a spus Julieta Ghica. Un alt membru al Asociaţiei, actorul Ion Chelaru, a cumpărat locuinţa în 1994, apoi a fost dat în judecată de fostul proprietar după 4 ani. Actorul a povestit despre demersurile sale la instituţiile statului pentru a clarifica situaţia imobilului. A făcut o plângere penală, procurorii constatând că semnăturile de pe cererea de retrocedare erau false.  "Am avut câştig la fond (primul ciclu procesual - n.r.), am obţinut anularea retrocedării, însă la apel judecătorul a decis că cerea de retrocedare nu este un înscris, e o procedură. Eu înţeleg că, în subsidiar, judecătorul îmi spune «dacă-i fals, ce?»", a declarat Ion Chelaru pentru Mediafax. Acesta a adăugat că aceste situaţii "absurde" apar din cauza inamovibilităţii judecătorilor, care nu răspund pentru acţiunile lor. "Nu-i interesează nici suferinţa oamenilor, nici dreptatea (...) Justiţia face aceleaşi fapte, fără să răspundă în faţa nimănui, la fel cum făcea fosta Securitate în vremea comunismului", a mai spus Ion Chelaru, care este implicat într-un proces de peste 10 ani.
Virgiliu Stere, vicepreşedinte al Asociaţiei, a făcut la rândul său apel către preşedintele României să promulge modificările Legii 112/1995 şi să fie aplicată imediat de instanţe. Acesta a mai susţinut că modificările la Legea 112/1995 (legile 213/1998, 10/2001, 247/2005 şi 10/2007) sunt aplicate neunitar şi chiar retroactiv în instanţele de judecată. Preşedintele Asociaţiei Proprietarilor în baza Legii 112/1995, Stelian Opriş, a explicat că nu s-a făcut nici o diferenţă în procesul de retrocedare faţă de cei deposedaţi abuziv şi cei care şi-au pierdut proprietăţile din cauza datoriilor sau le-au fost confiscate pentru că le-ar fi obţinut ilegal. De asemenea, el mai spus că o parte dintre cei care fac cereri de retrocedare au fost deja despăgubiţi de statul român. Opriş a susţinut că există în arhive documente despre aceste situaţii, la Guvern şi la Ministerul de Externe, însă aceste acte nu au fost făcute publice sau solicitate de instanţe în cadrul proceselor de retrocedare.
De asemenea, Stelian Opriş l-a criticat pe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, pentru că a afirmat, la 16 ianuarie, că dreptul de propietate a fost reglementat din considerente politice şi că speră ca actualul Legislativ să intervină şi să anuleze prevederile care încalcă acest drept imprescriptibil.


PREVEDERI. Deputaţii au respins, în octombrie 2008, cu 117 voturi "pentru", 79 "împotrivă" şi 28 abţineri, raportul Comisiei juridice la cererea de reexaminare privind legea caselor naţionalizate, preşedintele de şedinţă, Eugen Nicolicea, explicând după vot că legea va fi retrimisă şefului statului, în forma iniţială. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu declara atunci că votul exprimat în Camera Deputaţilor la legea caselor naţionalizate poate declanşa un lung şir de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru încălcarea dreptului constituţional la proprietatea privată. Forma trimisă la promulgare iniţial, şi care rămâne valabilă după votul deputaţilor, prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor Legii 112/1995. De asemenea, nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate, tot în baza legii 112. Legea mai prevede că persoanele care au primit despăgubiri în baza Legii 112 pot solicita restituirea în natură numai dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a noii legi, şi numai după returnarea sumei reprezentând despăgubirea primită, acualizată conform cu indicele de inflaţie. În cazul în care imobilul a fost vândut în baza legii 112, proprietarul iniţial are dreptul numai la măsuri reparatorii, prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare. De asemenea, dacă respectivele persoane au primit despăgubiri în baza Legii 112, ele au dreptul la diferenţa dintre valoarea încasată, actualizată cu indicele de inflaţie, şi valoarea corespunzătoare de piaţă a imobilului. Chiriaşii care au cumpărat imobile în baza legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei. Sumele plătite de aceste persoane pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului, constituie, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil, pe care au dreptul să îl cumpere de la stat.

×
Subiecte în articol: romania legii baza