x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asociațiile de elevi cer demiterea secretarului de stat în MEC, după declarațiile privind notele de 5-6 la Evaluarea Națională

Asociațiile de elevi cer demiterea secretarului de stat în MEC, după declarațiile privind notele de 5-6 la Evaluarea Națională

19 Iun 2020   •   11:53
Asociațiile de elevi cer demiterea secretarului de stat în MEC, după declarațiile privind notele de 5-6 la Evaluarea Națională

Mai multe asociații ale elevilor cer demiterea secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Luminița Barcari, pentru declarațiile legate de meditațiile elevilor. Acesta este acuzată că a tratat iresponsabil problema examenului de Evaluare Națională

 

Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Luminița Barcari, a afirmat că un elev ar fi putut să obțină, fără meditații, o notă de 5 sau 6 la proba de Matematică de la Evaluarea Națională.

Reprezentanții elevilor sunt de părere că declarația arată de fapt, modul în care autoritățile ignoră problemele cu care școlarii se confruntă anual și că este inadmisibil ca un secretar de stat să declare public faptul că meditațiile sunt calea către performanța academică.

„Este cunoscut la nivel general faptul că educația gratuită din România costă. Părinții trebuie să suporte costuri uriașe pentru ca notele de la Evaluarea Națională sau Bacalaureat să fie cu adevărat satisfăcătoare, astfel meditațiile ajung să devină o afacere din ce în ce mai profitabilă”, au spus reprezentanții asociațiilor de elevi.

Potrivit studiului „Costurile educației gratuite din anul 2018”, realizat de Organizația „Salvați Copiii”, 4 din 10 elevi au nevoie de ore suplimentare de pregătire la materiile studiate în liceu.

Costurile unei ședințe de pregătire se ridică la 50-60 de lei, iar elevii apelează la meditații în special pentru examenele de la finalul ciclului gimnazial, respectiv liceal.

Asociațiile elevilor amintesc că elevii și părinții apelează la meditații întrucât informațiile și exercițiile de clasă nu sunt suficiente pentru a obține note care să depășească pragul notei 5.

„Declarațiile sunt foarte grave având în vedere perioada în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educație din cauza faptului că Ministerul Educației și Cercetării nu a întreprins demersurile necesare pentru achiziționarea de dispozitive și abonamente la internet pentru cei 900.000 de elevi fără acces la un device personal. În acest sens, având în vedere declarațiile Luminiței Barcari, solicităm demiterea din funcția de secretar de stat pentru modul iresponsabil în care a expus și tratat problema examenului de Evaluare Națională”, au menționat asociațiile de elevi.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andreea Sabina Spătariu, a spus că declarațiile unui secretar de stat, potrivit cărora este nevoie de meditații pentru note medii, nici măcar mari, „arată cât de bolnav este sistemul de învățăământ”.

Demiterea secretarului de stat din Ministerul Educației este cerută de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: elevi Evaluarea Națională 2020