x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asociaţiile de magistraţi - alături de colegii care au protestat împotriva preşedintelui şi a guvernului Boc (VIDEO)

Asociaţiile de magistraţi - alături de colegii care au protestat împotriva preşedintelui şi a guvernului Boc (VIDEO)

de Robert Veress    |    30 Ian 2012   •   11:48
Asociaţiile de magistraţi - alături de colegii care au protestat împotriva preşedintelui şi a guvernului Boc (VIDEO)

UPDATE 31.01.2012 / 14:30

Printr-un mail primit la redactie, doamna judecator Mihaela Ciocea face urmatoarele precizari:

'Mi se pare absolut necesar sa subliniez ca este gresit sa se afirme ca am protestat impotriva unei cercetari pe care Inspectia judiciara a declansat-o impotriva mea.
Dimpotriva, am protestat pentru ca Inspectia Judiciara a refuzat sa sanctioneze abuzurile savarsite de Presedinta Sectiei a IX a privind cauzele de Proprietate Intelectuala, constand inclusiv in incalcarea principiilor imperative in solutionarea dosarului Dacia.
Inspectia a respins sesizarea sustinand ca deciziile manageriale nu pot fi cercetate de catre Inspectie.
Mai mult, in aceeasi zi in care Inspectia a respins sesizarea mea, Colegiul de Conducere al Curtii a demarat impotriva mea o actiune in forta in sesns de intimidare pentru ca pe viitor sa nu mai indraznesc sa fac astfel de ssesizari. Am inteles in actiunea Colegiului o actiune de solidarizare cu Presedinta Sectiei a IX a pentru ca, de obicei in sitemul judiciar, interventiile se fac prin presedintii de instante.
Cu consideratie,
Judecator Mihaela Ciocea
Curtea de Apel Bucuresti'

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) au reactionat dupa declansarea verificarilor vizandu-i pe procurorul Florin Roman, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad si pe judecatoarea Mihaela Ciocea, de la Curtea de Apel Bucuresti, care au protestat public fata de actuala conducere a tarii.

Cel mai ferm s-a exprimat AMR, care a remis, chiar in cursul zilei de azi, o nota de sustinere a celor doi magistrati, in atentia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). In nota se exprima acordul total cu actiunea procurorului Florin Roman, care a folosit sintagma 'Guvern ticalos', in declaratia de sustinere a protestatarilor impotriva actualului regim.

'Dl. procuror Roman Florin este un adevarat profesionist, un filozof al dreptului, un spirit elevat, o constiinta treaza care vibreaza la realititatile lumii in care traim legate de neimplinirile, frustrarile si tratamentele jignitoare la care justitia a fost, ani de-a randul, supusa chiar de catre conducatorii tarii, exponenti ai executivului, indiferent ca s-au manifestat de la Palatul Victoria sau Cotroceni, ori parlamentari de orice nuanta politica ce carmuiesc tara din Palatul Parlamentului. (...) AMR doreste sa aduca la cunostinta CSM-ului ca este alaturi de domnul procuror Roman Florin si il sustine in aceasta procedura, care are, se pare, o conotatie disciplinara si care speram sa se limiteze, pe considerente pe care nu trebuie sa le mai dezvoltam, la nivelul unui dialog de explicitare si nu cu efecte incriminatorii', se arata in comunicatul AMR catre CSM. In cazul judecatoarei Mihaela Ciocea, AMR solicita sa i se permita prezenta in 'derularea procedurilor deja initiate' si sa se stabileasca in ce masura se poate vorbi de un management defectuos al Curtii de Apel Bucuresti.

Judecatorul Dan Spanu, presedintele interimar al AMR ne-a declarat ca organizatia sa, care numara aproximativ 2.000 de procurori si judecatori, ii sustine pe cei doi magistrati, intrucat acestia nu au incalcat deotologia profesionala si nu au facut politica. 'Au exprimat un punct de vedere corect, fara partipriuri, fara a exprima simpatii politice. Magistratii sunt cetateni si, in aceasta calitate, au dreptul universal la petitionare', afirma Dan Spanu.

La randul sau, APR atrage atentia CSM ca 'Guvernul a intrerupt demult orice dialog cu magistratii, refuza in calitate de debitor sa execute hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, refuza sa dea curs unor repetate solicitari ale magistratilor de finantare corecta a justitiei, de stopare a excesului legislativ etc. Magistratii sunt in primul rand cetateni, sunt la fel de sensibili la dificultatile prin care trece tara ca oricare om si un strigat de disperare nu trebuie indata inabusit, sufocat, estompat, fara a verifica ce se afla in spatele acestei atitudini. (...) Magistratii nu pot fi sunt executantii unor ordine primite de undeva, cum au fost acuzati, ci sunt cetateni care evalueaza starile de fapt in raport de lege si propria constiinta. Ei nu traiesc intr-o lume paralela cu cea reala. Limitarile impuse de statutul magistratului nu pot afecta exercitarea unor drepturi fundamentale. Apreciem ca orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare prev. de art. 1 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale si art. 30 din Constitutia Romaniei.'

In cazul procurorului Florin Roman, Inspectia Judiciara a CSM s-a autosesizat, incepand verificarile impotriva acestuia, in urma cu o saptamana, in aceeasi zi in care magistratul a cerut public, vorbind la postul tv Antena 3, demisia Guvernului si a presedintelui Traian Basescu.

Florin Roman va fi audiat, maine, de inspectorii CSM.

Judecatoarea Mihaela Ciocea a protestat, miercuri, in Piata Universitatii, iar joi, Inspectia Judiciara a CSM a declansat procedurile si la adresa ei. CSM a precizat, cu acel prilej, ca judecatoarea a transmis CSM doua memorii cu privire la activitatea presedintelui de sectie, precum si cu privire la modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre un fost vicepresedinte al CAB, insa, din verificarile efectuate nu s-au constatat abateri savarsite de cei doi.

Florin Roman este cerificat pentru posibila incalcare a prevederilor art. 99 lit. c din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorului si procurorului, republicata, care interzice desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu. Comunicatul CSM referitor la Mihaela Ciocea nu precizeaza abaterea disciplimara verificata.

×