Criza economică afectează şi bugetul de asigurări sociale, prin diminuarea contribuţiilor pe 2009, cauzată de creşterea ratei şomajului. Cu toate acestea, procesul de majorare a pensiilor nu poate fi întrerupt cel puţin pentru grupele I şi II de muncă, la care recalcularea a început din octombrie 2008.
Majorarea pensiilor pentru grupele de muncă I şi II continuă, deşi s-a zvonit că efortul bugetar ar fi prea mare pentru a se putea finaliza acest proces. "Sunt variante de buget pe care se lucrează, dar nu intră în discuţie să nu fie avute în vedere şi drepturile în privinţa grupelor I şi II de muncă, procesul fiind deja demarat începând din octombrie 2008. Toate celelalte lucruri care se spun în aceste zile sunt speculaţii. Nu pot să cred că poate exista un guvern care să întrerupă aplicabilitatea unui act normativ deja demarat, pentru că ar însemna să se producă alte bulversări în sistem. Ordonanţa 100 îşi produce efectele în continuare", ne asigură Doina Pârcălabu, şefa Casei Naţionale de Pensii.
ÎNTRE PROMISIUNI ŞI RESURSE
În privinţa celorlalte majorări anunţate încă de la sfârşitul anului trecut, nu se poate şti nimic până la aprobarea bugetului. Ministrul Muncii a susţinut încă din prima zi de guvernare că punctul de pensie va creşte în 2009 la 45% din salariul mediu brut pe economie, aceasta fiind una dintre "ţintele" noii guvernări. Până astăzi nu a fost aprobată Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2009, astfel încât se aplică în continuare bugetul pe 2008.
Punctul de pensie rămâne deocamdată la valoarea de 697,5 lei, reprezentând 45% din valoarea salariului mediu brut aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2008. De la aceeaşi dată, salariul minim brut a crescut de la 540 de lei la 600 de lei.
"Din perspectiva, cel puţin, a menţinerii echilibrului forţei de muncă, chiar în contextul crizei economico-financiare mondiale şi al resurselor bugetare, pot afirma că această valoare poate fi menţinută", declară reprezentanţii Ministerului Muncii.
Bugetele ministerelor vor fi finalizate astăzi, iar mâine va avea loc prima dezbatere în şedinţa de Guvern.
PROPUNERE
Majorările salariale ale profesorilor sunt cuprinse în proiectul de buget pentru anul în curs, dar nu se ştie dacă nu vor fi tăiate o dată cu întocmirea bugetului. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că nu poate spune deocamdată care va fi forma finală a bugetului. "Ministerul a inclus în proiectul de buget al Educaţiei majorările incluse în lege, însă forma finală a bugetului pe 2009 va fi gata după şedinţa de Guvern din această săptămână. Am insistat ca bugetul să includă şi majorările pentru profesori", a declarat Andronescu. Sindicaliştii din educaţie au afirmat, după întâlnirea de săptămâna trecută cu ministrul Educaţiei, că se aşteaptă la majorări de 33%-34%, în condiţiile în care restul până la 50% a fost acordat de fostul guvern. La aceeaşi întâlnire de la 6 ianuarie, Ecaterina Andronescu s-a arătat rezervată în privinţa creşterilor salariale pentru profesorii universitari. Pe de altă parte, se pare că majorarea salariilor cu 50% pentru unele categorii de bugetari, precum profesorii universitari, nu este prevăzută în noul proiect de buget pe 2009.
- Eugenia Mihalcea
Citește pe Antena3.ro