x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atacuri armate cu iz de criză

Atacuri armate cu iz de criză

de Mara Raducanu    |    19 Aug 2009   •   00:00
Atacuri armate cu iz de criză
Sursa foto: Marius Popescu/Agerpres

Pe fondul unei crize economice accentuate, în România, numărul jafurilor este într-o continuă creştere. Bancomatele, casele de schimb valutar, băncile au devenit adevăraţi "stupi de miere" pentru hoţi, fie ei mai mult sau mai puţin profi. Deşi după fiecare incident auzim aceeaşi placă cu "se cercetează", aproape toate cazurile au rămas nerezolvate.

"Este criză şi nu avem cum să ne descurcăm. Asta e situaţia, fiecare supravieţuieşte cum poate." Sunt replicile cu care ne-am obişnuit zi de zi şi pe care le auzim mai ales rostite de guvernanţi. Unii par să ia poveţele de bune şi să se apuce de "treabă". Astfel că, în ultima perioadă, casele de schimb valutar şi băncile au devenit ţinte perfecte pentru jefuitori.

Simple ameninţări, împuşcături pe bune sau cu pistoale de jucărie - din ciclul să se sperie casiera -, atacurile armate sunt la ordinea zilei în România. Cu cagula pe faţă, dotaţi cu cele necesare, în funcţie de ţintă, hoţii nu par să aibă nici o jenă. Nici poliţiştii, nici camerele de luat vederi care ar trebui să existe în dotarea caselor de schimb şi a băncilor nu-i sperie pe ciorditori. Ba, mai mult, atacul se desfăşoară de cele mai multe ori în plină zi. "Venit, văzut, furat" pare să fie motoul jefuitorilor, iar scenariul se repetă de fiecare dată, de cele mai multe ori cu succes pentru ei. Ciorditorii nu au scrupule. Dimpotrivă, pentru mult sau puţin se bagă cu tot tupeul la înaintare. Pe vreme de criză, tot ce pică e mană cerească!

CAZURI REZOLVATE, IOC!
Numai în ultimele două săptămâni au avut loc trei jafuri armate, dintre care două vizând case de schimb valutar. În lunile iulie şi iunie au avut loc câte trei ja­furi armate, iar cele mai multe dintre atacuri au avut loc la începutul anului, în luna februarie.

Ultimul care trebuie trecut pe listă s-a petrecut ieri di­mi­nea­ţă, la o casă de schimb valutar din Constanţa. Doi in­di­vizi mascaţi şi înarmaţi au furat 40.000 de lei (apro­ximativ 10.000 de euro). Vânzătoarea a fost ame­nin­ţa­tă cu un pistol şi un cuţit, însă nu s-au în­re­gistrat vic­time.

La 4 august a fost înregistrat un jaf armat la o casă de schimb valutar din Târgovişte, iar la 8 au­gust, un jaf în plină stradă la un magazin alimentar din judeţul Giurgiu.

Şi filmul decurge la fel şi pentru celelalte luni. Însă cel mai grav dintre atacuri este cel care a avut loc la 29 ianuarie la o casă de schimb va­lu­tar din Braşov. Atunci, doi oameni şi-au pierdut via­ţa, iar altul a ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost împuşcaţi. Deşi s-au făcut multe spe­culaţii şi s-au dat multe interpretări cazului, ancheta bate pa­sul pe loc. Nici unul dintre suspecţi nu a plătit pentru fapta sa.

Nici jaful de 2 miliarde de la Focşani, de la 11 februarie, nu este de neglijat. În acea zi, ca­sie­rul unei societăţi a fost sechestrat în trafic şi prădat.

×
Subiecte în articol: observator