x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SRI și DIICOT își dispută întâietatea arestării irakianului care a încercat să-l asasineze pe ambasadorul Marii Britanii la București!

SRI și DIICOT își dispută întâietatea arestării irakianului care a încercat să-l asasineze pe ambasadorul Marii Britanii la București!

de Robert Veress    |    16 Dec 2012   •   08:19
SRI și DIICOT își dispută întâietatea arestării irakianului care a încercat să-l asasineze pe ambasadorul Marii Britanii la București!
Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Karina Knapek
UPDATE 9:52

Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI a declarat, pentru Jurnalul Național, că irakianul Karin Friad, care avea pregătire mkilitară și viza să se răzbune pentru că și-a pierdut familia în timpul războiului cu SUA, a fost reținut joi, în jurul prânzului, de o echipă a SRI și predat Poliției. „Ulterior, a intrat pe fir DIICOT. Irakianul a fost reținut pentru 24 de ore și, ulterior, la propunerea procurorilor, s-a emis mandat de arestare pentru 29 de zile”. Sava nu a putut dezvălui de ce a fost monitorizat Friad, cum de erau cunoscute intențiile sale, dar a precizat că, la acest caz, „am avut o cooperare foarte bună cu partenerii externi”.
În contradicție cu cele afirmate de reprezentantul Serviciului Român de Informații, DIICOT își arogă meritul reținerii irakianului, precizând că SRI „a asigurat suportul informativ”.
„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală efectueaza cercetari fata de inculpatul  KHZR KARIM FRIAD, 38 de ani, cetatean irakian. (...) La data de 13 decembrie 2012,  inculpatul KHZR KARIM FRIAD a fost depistat in flagrant delict, pe raza municipiului Bucuresti, in zona sediului ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord,  avand asupra sa  un cuţit cu lungimea de 22 cm. Din cercetari a rezultat ca  inculpatul, adept al regimului Sadam Hussein,  s-a deplasat pe teritoriul României in scopul săvârşirii de acte teroriste, respectiv  cu intenţia de a  comite  infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale  sau sanatatii unor reprezentanti diplomatici  ai Marii Britanii şi S.U.A. în Romania, in semn de protest fata de acţiunile intreprinse de  guvernele acestor state pe teritoriul statului  irakian. Procurorii D.I.I.C.O.T. au colaborat în instrumentarea  cauzei cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DCCO - Biroul de Investigare a Terorismului. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI. La propunerea procurorilor D.I.I.C.O.T., Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru o perioada de 29 de zile”, se spune în comunicatul DIICOT, postat pe site-ul instituției.


Serviciul Român de Informații a dejucat un atentat împotriva ambasadorului Marii Britanii la București, relatează tabloidul britanic The Sun.
Irakianul Karim Friad a fost reținut, ieri, în timp ce încerca să pătrundă în interiorul ambasadei Marii Britanii prin amenințarea personalului cu o sabie scurtă, de circa 23 de centimetri.
Friad a intrat de curând în România, iar SRI l-a avut sub observație 24 de ore din 24, întrucât se știa că misiunea sa era să ucidă oficiali americani sau britanici. El nu a fost reținut imediat, încercându-se surprinderea sa în flagrant – ceea ce s-a și reușit.
Înainte de a încerca asaltul asupra ambasadei Marii Britanii, Friad a fost urmărit dând târcoale Ambasadei SUA. Se pare, însă, că nivelul mai ridicat de securitate l-a descurajat, determinându-l să încerce „planul B”.
„Cele întâmplate dovedesc că nivelul de amenințare asupra oficialilor britanici din afara granițelor rămâne ridicat”, a declarat o sursă nenominalizată din interiorul Ambasadei Marii Britanii. De această dată, viața ambasadorului Martin Harris nu a fost niciun moment primejduită, a precizat sursa.




 

×