x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atentie, cad poduri!

Atentie, cad poduri!

02 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Vietile a mii de oameni sunt puse zilnic in pericol in Valcea. O statistica sumbra, realizata la nivelul judetului, arata ca nu mai putin de 25 de poduri rutiere sau de cale ferata, iesite din termenul de garantie, s-ar putea prabusi in orice moment. Invocand lipsa fondurilor, Consiliul National al Cailor Ferate nu s-a decis inca asupra masurilor de interventie necesare mentinerii lor in exploatare.

25 de poduri la un pas de prabusire

O statistica sumbra realizata la nivelul judetului Valcea arata ca nu mai putin de 25 de poduri, rutiere sau de cale ferata, iesite din termenul de garantie, s-ar putea prabusi in orice moment.
OCTAVIAN HERTA

Click pentru a mari imaginea
DOVADA. Ruperea podului de peste raul Olanesti, care leaga doua strazi din municipiul Ramnicu-Valcea, este prima dovada a slabirii rezistentei
Consiliul National al Cailor Ferate urmeaza sa decida asupra masurilor de interventie necesare mentinerii lor in exploatare.

5.000 DE MILIARDE. Conform declaratiilor inspectorului-sef al Inspectoratului in Constructii Valcea, Doina Popescu, este imposibila asigurarea la nivelul intregii tari a costurilor necesare intretinerii simultane a tuturor podurilor. "Au fost deja efectuate lucrari de reconstructie la podul de la Gura Lotrului (km 325+704), pe un nou amplasament, in imediata apropiere. Valoarea lucrarilor se ridica la circa 240 miliarde lei. Dar un singur pod din 26 nu inseamna mai nimic. Practic, Guvernul ar trebui sa aloce peste 5.000 miliarde lei, doar pentru a repara podurile din Valcea", a mai spus Popescu.

AVERTISMENT. In urma cu putin timp, pericolul reprezentat de aceste poduri iesite din garantie a fost reliefat de prabusirea unui pod peste raul Olanesti, care leaga doua strazi din municipiul Ramnicu-Valcea. Construit in anul 1968, el s-a prabusit in urma ploilor masive cazute in urma cu cateva zile. Apa a erodat unul dintre pilonii de sustinere, care in cele din urma a cedat. Insa pericolul cel mai mare in municipiul Ramnicu-Valcea se afla in cartierul Gornau, unde este amplasat podul care traverseaza raul Olt.

CAUZE. Din pricina lipsei lucrarilor de intretinere au aparut fenomene care afecteaza serios stabilitatea podului - infiltratii de apa in elementele de rezistenta pe traseele cadrelor pentru precomprimare. Procesul este ireversibil si extrem de putin controlabil. Podul de la Goranu a fost expertizat in anul 1999 si apoi in 2001. Desi s-au stabilit masuri de urgenta, nimeni din autoritatile locale nu s-a implicat pana acum in refacerea structurii de rezistenta a acestuia. Pericolul este cu atat mai mare cu cat traficul in aceasta zona este unul dintre cele mai intense din municipiu. Factorii de raspundere au gasit aceeasi motivatie pentru neefectuarea lucrarilor, si anume lipsa fondurilor. Se omite insa ca viata celor care traverseaza zilnic acest punct-cheie al orasului este in permanenta pusa in pericol.25 de poduri la un pas de prabusire
×
Subiecte în articol: observator