Luni s-a demolat ce a rămas în picioare din latura gardului Cimitirului Central Constanţa din care o porţiune s-a prăbuşit peste doi trecători, pe unul omorându-l iar celuilalt fracturându-i ambele picioare.
50 de metri de gard s-au prăbuşit joi, 31 martie. În cădere gardul a dărâmat şi un stâlp de iluminat stradal. Din cauza greutăţii plăcilor de beton, pompierii au fost nevoiţi să folosească pernele de înaltă presiune pentru a-l putea scoate pe cel prins sub ele. Pe la locul accidentului s-au perindat joi, în afara poliţiştilor, primarul, prefectul, reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi patronul firmei care administrează cimitirul, Dumitru Drăghici, pentru evaluarea situaţiei şi pentru a promite locuitorilor urbei că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.
“Se fac cercetări pentru a se putea stabili în ce împrejurări a cedat gardul, probabil se vor cere şi expertize,” ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Gelul Manolescu. “Se fac verificări sub toate aspectele în legătură cu administratorul locaţiei, dacă avea toate actele puse la punct, ce obligaţii îi reveneau…, pentru a se putea verifica în ce măsură este responsabil administratorul”.
S.C. Clares Constanţa, a încheiat un contract de prestări servicii cu Primăria oraşului în anul 1997, pentru administrarea Cimitirului Central, după cum ne-a declarat Dumitru Drăghici. “Este stipulat acolo că ne-a predat şi gardul cimitirului o dată cu celelalte construcţii şi spaţii aferente. Gardul a fost făcut în 1994, noi l-am renovat acum un an, dar doar la suprafaţă, până la pământ. Ce este dedesubt, noi n-avem de unde şti. Proiectantul trebuie să ştie ce-a făcut acolo, dar proiectul de la construcţia gardului nu este la mine.” Acesta susţine că nu ştie dacă gardul avea sau nu fundaţie. În privinţa stabilităţii gardului pe toată lungimea lui şi a oportunităţii demolarii acestuia în întregime, Dumitru Drăghici ne-a spus că expertiza care s-a cerut “va spune dacă e de dărâmat în continuare sau nu.” Până atunci doar norocul va decide soarta trecătorilor pe lângă gardul cimitirului.
După ce-a fost joi la faţa locului, Prefectul Constanţei Claudiu Iorga Palaz a cerut public Primarului să dărâme gardul care împrejmuieşte Cimitirul Central pe două laturi, respectiv pe străzile Theodor Burada şi I.L. Caragiale. Demolarea gardului a început însă abia luni. Şi doar pe o latură - cea pe care s-a prăbuşit gardul. “Eu mă aşteptam să văd strada plină de macarale şi de trailere încă de a doua zi, dacă nu din prima”, ne-a declarat prefectul Palaz, “gardul trebuie demolat tot. Eu am solicitat Primăriei să demoleze tot gardul pentru că este vorba de siguranţa oamenilor. Inspectoratul de Stat în Construcţii a venit cu această soluţie – să fie demolat pe două laturi.” În privinţa proprietarului gardului, prefectul Palaz este foarte ferm. “Gardul este al Primăriei, Drăghici are cu Primăria un contract de prestări servicii.” În acelaşi timp, Primăria Constanţa arată cu degetul spre SC Clares, administratorul cimitirului.
Gardul este făcut din plăci de beton armat îmbinate prin stâlpi metalici din ţeavă. După cum se poate vedea însă pe porţiunea prăbuşită, ţevile de îmbinare nu erau acoperite, permiţând pătrunderea apei. “Cazul este în curs de investigaţii din punct de vedere tehnic” ne-a spus inspectorul ISC Constanţa Istvan Molnar care a fost şi el la locul tragediei joi. “Pe anumite porţiuni n-avea fundaţie, iar ţevile pe care le-am văzut la bază prezentau o avansată stare de coroziune. Facem o analiză de ansamblu a gardului atât din punct de vedere tehnic cât şi legal, dar deocamdată sunt în lucru.”
Traficul a fost restricţionat pe o porţiune a laturii prăbuşite însă întâmplarea ridică întrebări asupra stabilităţii întregului gard ce înconjoară cimitirul.