x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenţie la „bancnotele” de 50 de lei tipărite pe o singură faţă! (VIDEO)

Atenţie la „bancnotele” de 50 de lei tipărite pe o singură faţă! (VIDEO)

26 Mai 2012   •   12:36
Atenţie la „bancnotele” de 50 de lei tipărite pe o singură faţă! (VIDEO)

Cupoanele-cadou, care imita bancnote romanesti si care sunt folosite de unele firme in actiuni prin care isi promoveaza produsele, au devenit mijloc de inselaciune – avertizeaza Politia Locala a Municipiului Bucuresti (PLMB).

Vineri seara, in centrul Capitalei, doi tineri au folosit un astfel de cupon pentru a obtine bani reali.

'Cumperi mult, primesti mult' este mesajul prin care un mare magazin si-a deschis campania de promotii la inceputul acestui an. Reclama a fost tiparita pe cupoane de reducere sub forma unor bancnote de 50 de lei - copii fidele ale banilor reali, atat din punct de vedere al dimensiunii cat si al elementelor de identificare reproduse pe una dintre fetele cuponului - si lansata pe piata. 'Banii-cadou' au inceput, insa, sa fie folositi pentru a-i pacali pe comercianti – se arata intr-un comunicat al PLMB.

Agentii Politiei Locale a Municipiului Bucuresti au retinut, vineri seara, o minora care tocmai reusise sa insele un casier al unui magazin din centrul Capitalei cu ajutorul unui cupon-cadou de 50 de lei.

P.I.V, in varsta de 15 ani, domiciliata in sectorul 1 al Capitalei, a declarat ca fusese trimisa de prietenul sau - D.F, in varsta de 27 de ani - sa transforme 'banii-cadou' in bani adevarati. Minora primise de la acesta cuponul si o bancnota reala de 50 de lei cu care a mers la un magazin. Acolo a cerut ca cele doua hartii sa ii fie schimbate intr-una de 100 de lei. Pentru a nu atrage atentia, minora a tinut la vedere cei 50 de lei reali, partea cu reclama a cuponului-cadou fiind mascata perfect. Casierul inselat a descoperit cuponul doar in momentul in care a vrut sa puna banii in casa de marcat. In acel moment , angajatul magazinului a cerut ajutorul unei patrule a Politiei Locale a Municipiului Bucuresti care a reusit sa o retina in scurt timp pe P.I.V. Aceasta a fost dusa – pentru verificari – la sectia de Politie Locala din Centrul Istoric acolo unde agentii au incercat sa ia legatura cu parintii minorei.

P.I.V. a declarat ca bancnota de 100 de lei obtinuta cu ajutorul cuponului-cadou ii fusese inmanata prietenului sau care reusise sa fuga.

Dupa efectuarea verificarilor, politistii din cadrul P.L.M.B. au instiintat Directia Generala de Asistenta Sociala (mai ales ca niciunul din parintii minorei nu a fost de gasit) si au predat-o pe P.I.V. Politiei Nationale.

In urma cu cateva luni, agentii P.L.M.B. au intervenit intr-un alt caz in care se folosisera bani falsi. Cu ocazia unui targ, cativa comercianti primisera in schimbul bunurilor hartii de 100 de lei xerocopiate. Atunci, comerciantii au fost atentionati, iar doua bancnote false au fost confiscate si predate Politiei Nationale.

P.L.M.B. recomanda bucurestenilor sa fie mai atenti in momentul in care anumite persoane le cer schimbarea unei sume de bani, mai ales cand este vorba de bancnote de 50 de lei.

×