x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenţie la turbare!

Atenţie la turbare!

21 Ian 2008   •   00:00

Anul trecut s-a constat o creştere a cazurilor de turbare la animale, avertizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (A.N.S.V.S.A.). Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al căror număr a crescut alarmant.



Anul trecut s-a constat o creştere a cazurilor de turbare la animale, avertizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (A.N.S.V.S.A.). Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al căror număr a crescut alarmant.


BILANŢ. În 2007 au fost confirmate 355 de cazuri de turbare la animale domestice şi sălbatice, comparativ cu anul 2006 când au fost confirmate 296 de cazuri de turbare, a anunţat instituţia. Din totalul de 355 de cazuri, 111 (30%) s-au confirmat la animalele domestice (41% la câine, 21% la pisică, 20% la bovine) şi 244 de cazuri (70%) la animale sălbatice (din care 95% la vulpe).


ATACURI. Potrivit ANSVSA, anul trecut au fost confirmate şi trei cazuri de oameni muşcaţi de animale turbate. Astfel, în judetul Ialomiţa, doi câini comunitari cu simptome de turbare au muşcat doi turişti în staţiunea Amara. Iar "în judeţul Giurgiu, un şobolan a pătruns într-un apartament şi a muşcat un copil de 6 luni", potrivit ANSVSA.


RECOMANDÅRI. Pentru a preveni răspândirea turbării, ANSVSA vine cu câteva recomandări pentru populaţie. În primul rând, proprietarii de câini nu trebuie să uite că trebuie să-şi vaccineze antirabic animalele. De asemenea, câinii nu trebuie lăsaţi în afara curţilor. Orice suspiciune de turbare trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau medicului uman din localitate. De asemenea, cei care au fost muşcaţi de câini, pisici sau alte animale trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. De asemenea, pentru a preveni orice risc de îmbolnăvire, sunt interzise jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte şi vânătoarea cu câini, în zonele în care s-a diagnosticat turbarea.


BOALA LA ANIMALE. Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinarii) atât la animale cât şi la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor în cazul în care un animal domestic nevaccinat este muşcat de un animal sălbatic bolnav. Semnele clinice ale turbării la animale sunt: agitaţie, irascibilitate, apetitul este capricios şi pervertit, înghit diferite obiecte - pietre, bucăţi de lemn -, se reped la obiecte imaginare şi au tendinţa de a muşca, privirea este iniţial rătăcită, fără expresivitate, apoi devine fixă, pânditoare, rece, feroce. Apoi animalul nu mai poate înghiţii, muşcă, limba îi iese afara din gură, iar în ultima fază se instalează paralizia generală a muşchilor urmată de deces.


LA OAMENI. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor de animale domestice sau sălbatice turbate. La om perioada de incubare a bolii este în medie de 30-40 de zile. Primele simptome: dureri şi o senzaţie de amorţire a părţii muşcate, febră, iritaţie în gât, ameţeli, halucinaţie, tahicardie (bătăi cardiace frecvente), vomă, diaree, dureri abdominale, teamă, agitaţie, nervozitate. Evoluţia bolii este rapidă ducând la paralizie, spasme ale gâtului, delir, comă, şi în final deces (în 2-3 zile). Tratamentul eficient se instituie în perioada de incubaţie a bolii.

×
Subiecte în articol: observator animale turbare