x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție șoferi. Schimbări la valabilitatea permiselor auto

Atenție șoferi. Schimbări la valabilitatea permiselor auto

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2023   •   10:15
Atenție șoferi. Schimbări la valabilitatea permiselor auto

Valabilitatea permiselor de conducere s-ar putea modifica, potrivit unui proiect de lege.

Vești noi pentru șoferi! Se modifică valabilitatea permiselor de conducere. Ce trebuie să facă cei mai în vârstă

Aceasta va crește pentru șoferii cu vârste sub 70 de ani de la 10 ani, în prezent, la 15 ani.

Însă persoanele care au depășit această vârstă vor trebui să fie testați la intervale mai mici de timp. Prin urmare, conducătorii auto cu vîrste de peste 70 de ani vor trebuisă-și preschimbe permisul la 5 ani și să realizeze astfel controale medicale mai des. De asemenea, cei care au  peste 80 de ani și vor să fie șoferei, vor fi testați la fiecare 2 ani, potrivit spynews.ro.

Motivul  schimbărilor se regăsește în numărul mare de persoane care dețin permise de conducere, potrivit Ministerului Afacerilor de Interne (MAI). Potrivit acestei instituții, peste 450.000 de permise auto vor expira. Însă motivul este cel puțin hilar, în condițiile în care populația generală a României este destul de redusă (raportat la suprafață și la alte state UE) și scade în continuare.

Motivul acestor modificări se datorează volumului mare de șoferi care au permis de conducere. Conform Ministerului Afacerilor Interne, peste 450.000 de permise de conducere vor expira, astfel că este nevoie de noi documente, iar perioada va fi una încărcată pentru toți angajații instituțiilor.

”Ministerul Afacerilor Interne, la sfârşitul anului 2022, a transmis următorul comunicat: «În urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a rezultat că în perioada decembrie 2022 -februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel naţional, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 -februarie 2013». Ce se înţelege din acest comunicat este că urmează o perioadă foarte încărcată din punct de vedere al numărului de persoane care doresc să reînnoiască permisul de conducere.Anual obţin permis de conducere în jur de 325.000 persoane, ceea ce înseamnă că la cele 450.000 de permise de conducere pe care Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor trebuie să le prelucreze, se mai adaugă un număr aproximativ de 81.000 de permise noi care trebuie să fie prelucrate şi eliberate. Acest lucru a dus la stres major atât pentru angajaţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor din toată ţara din cauza numărului foarte mare de dosare care trebuie să le prelucreze”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Însă motivația MAI este destul de hilară, în condițiile în care populația generală a României este destul de redusă, sub 20 de milioane de locuitori, raportat la suprafața țării și la alte state UE, și continuă să scadă. Iar acest lucru reprezintă o problemă tot mai mare pentru țară, inclusiv Banca Mondială trăgând un semnal de alarmă în acest sens. Totodată, volumul mare de muncă al angajaților instituției ar trebui rezolvat la nivel intern printr-o administrare mai eficientă. Mai degrabă, reducerea termenului de preschimbare a documentelor persoanelor vârstnice ar trebui să se bazeze pe motive de sănătate, scădere a acuităților vizuale, auditive, a reflexelor, etc. 

Inițiatorii proiectului de lege au propus ca valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (autoturisme) să crească cu 5 ani, astfel de la 10 ani, cât este în prezent, și să ajungă la 15. Modificarea se va aplica la șoferii care au mai puțin de 70 de ani. Persoanele care au depășit această vârstă, vor fi nevoiți să preschimbe documentul o dată la 5 ani. Conducătorii auto de peste 80 de ani vor face controalele aferente o dată la doi ani.

×
Subiecte în articol: soferi permise auto valabilitate auto