x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție la uleiul de măsline. Etichete false, importatori fantomă, producători intexistenți

Atenție la uleiul de măsline. Etichete false, importatori fantomă, producători intexistenți

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2024   •   09:30
Atenție la uleiul de măsline. Etichete false, importatori fantomă, producători intexistenți

Uleiul de măsline extravirgin italian din supermarketuri poate fi contrafăcut. Acesta se vinde cu 40 de lei per kilogram și este, de fapt, ulei de floarea soarelui.

O anchetă Observator arată că nu exista măsline într-un lot de ulei dintr-un mare lanț d e magazine. Analizele de laborator asupra a 5 tipuri de ulei de măsline extrravirgin, de la 3 retaileri diferiți din Capitală, certifică faptul că nu produsele nu erau cele înscrise pe etichetă. O sticlă de 500 de grame costă între 29-40 de lei. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Dacă vom degusta acest produs vom observa un gust doar amar și neutru, fără niciun fel de aromă. Ne uităm și la consistentă, este mult mai apos față de celelalte produse. 

Ne uităm la culoare și le vedem diferite. După o săptămână, analiza chimică a confirmat. 

Alexandru Cîrîc: Deşi câteodată şi măslinele sunt mici și negre. Producătorul se pare că a confundat măslina cu sămânța de floarea soarelui. Este un ulei de floarea soarelui din tot parametrii rezultați.

Într-o sticlă pe care scrie ulei extravirgin de măsline.  Testele au fost refăcute pe mai multe sticle din acelaşi lot.  

Observator: Am cumpărat uleiul din 3 supermarketuri din Capitală, iar lotul este același. Ce ne arată rezultatele din laborator? Nu există nici măcar un gram de ulei de măsline în sticlă. 

Pe etichetă, scrie că uleiul "extravirgin" este produs în Italia, din măsline din UE. Însă nu există niciun indicu al firmei importatoare. 

Gabriel Pâslaru, manager Relații Publice Profi: În retail, răspunderea pentru calitatea produselor vândute îi revine prin contract firmei care le furnizează. Iar documentele comerciale și de calitatate primite de la furnizor au confirmat conformitatea acestuia. 

Prin urmare, au pus pe raft un fals pentru că în acte scria că e autentic.

Protecția Consumatorului a fost sesizată de Observator dar inspectorii ANPC nu au mai găsit produsele pe raft. 

Observator: Aşa am descoperit că uleiul a fost adus în România de o firmă cu un singur angajat, din județul Vâlcea. La sediul social, inspectorii n-au găsit nimic. În acte, produsul pare să provină de la un intermediar din regiunea Calabria, din sudul Italiei. L-am sunat să-i cerem explicații. Niciun răspuns. 

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Undeva apare o scăpare, mai este o scăpare şi din păcate nu sunt, părerea mea, suficiente filtre pe întreg lanţul comercial. Chiar dacă vorbim de tranzacţii intracomunitare. Ar trebui chiar la nivelul hipermarketurilor, de exemplu, să existe un filtru suplimentar, pentru a putea elimina oricare dintre riscuri. Și prin sondaj să efectueze analize.

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai contrafăcute alimente la nivel internaţional.

Observator: Acest Frantoio, numele care l-au trecut pe etichetă, este unul dintre cele mai cultivate soiuri de măsline din italia. Provine din Toscana și este apreciat atât pe plan intern, cât și internațional. 

Schemele de falsificare a uleiului de măsline s-au răspândit rapid în ultimii ani. Producția a scăzut dramatic din cauza secetei și a condițiilor meteo nefavorabile, care au afectat recoltele. Întreaga producţie mondială se va reduce la 2,4 milioane de tone, potrivit Consiliului internațional de măsline, deşi cererea depăşeşte 3 milioane. În Italia şi Spania preţurile au crescut cu peste 150%. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Nu ascund că depistăm de multe ori falsuri în ceea ce privește uleiul de măsline. 

Marinela Ardelean, expert în enogastronomie: Menţiunile care trebuie neapărat să fie prezente sunt denumirea de vânzare, spre exemplu - ulei de măsline extravirgin, doar ulei, ulei virgin, ceea ce determina efectiv produsul în general. Originea trebuie să fie mentionată pentru uleiul de măsline extravirgin 05 39 Denumire de origine controlată, DOP, este primul element de garanție al unui produs de calitate, pentru că este menționată originea măslinelor.

×
Subiecte în articol: ulei masline floarea soarelui