Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Malaeziei cu privire la riscul de infestare cu febră dengue.
În această țară în cursul anului 2014, a fost înregistrat un număr crescut de cazuri de febră dengue, soldate cu numeroase decese. Selangor este statul cu numărul cel mai mare de îmbolnăviri şi decese, urmat de Johor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există un tratament eficient împotriva febrei dengue.
Boala se transmite la om prin ȋnțepǎtura țȃnțarului Aedes contaminat cu virusul dengue. Febra dengue provoacǎ febrǎ, erupții cutanate, dureri musculare și articulare. Existǎ, de asemenea, o formǎ severă cunoscutǎ sub numele de febra dengue hemoragicǎ, afecțiune ce poate provoca sȃngerǎri severe, scăderea bruscă a tensiunii arteriale și chiar decesul pacientului. Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri osoase și articulare, durere ocularǎ, erupție generalizată, greațǎ și vǎrsǎturi. Persoanele expuse sunt îndeosebi cele care se deplasează în zonele de junglă.
MAE recomandă cetăţenilor români să adopte un comportament preventiv și să poarte cămǎși cu mȃnecǎ lungǎ, pantaloni lungi și să folosească plase de țânțari. În cazul apariţiei simptomelor de febră dengue, contactaţi rapid cea mai apropiată unitate spitalicească.