x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au furat istoria! Monumentul închinat lui Mihai Viteazul a dispărut

Au furat istoria! Monumentul închinat lui Mihai Viteazul a dispărut

de Gabriela Mladin    |    21 Oct 2014   •   17:13
Au furat istoria! Monumentul închinat lui Mihai Viteazul a dispărut

Un monument istoric, ridicat în amintirea voievodului Mihai Viteazul, a fost furat din judeţul Gorj. Vulturul din bronz cântăreşte peste 50 de kg şi, probabil, a fost o atracţie pentru hoţii de fier vechi. Opera de patrimoniu marca locul în care Mihai Viteazu a înnoptat împreună cu trupele, înainte de a muri.

Dispariţia operei a fost sesizată de un angajat al Primăriei comunei Schela, localitate pe raza căreia se afla monumentul. Vulturul confecţionat din bronz avea deschiderea aripilor de aproape un metru şi cântărea 50 de kg. Era pus pe un soclu, înalt de câţiva metri. Monumentul se afla în patrimoniul Ministerului Culturii, dar cei de la Primăria Schela îl aveau în grijă. Autorităţile susţin că cel mai probabil, vulturul a fost tras jos de pe soclu cu ajutorul unor funii. “Nu mai putem ridica altul şi, probabil, nu-l vom recupera. O să încercăm să facem unul din lemn sau piatră. Mai mult nu ne putem permite”, a declarat Aristică Şerbănescu, primarul din Schela.

Au furat istoria!
Istoricii nu pot estima valoarea acestei opere care provine din 1932. Ea a fost ridicată în amintirea lui Mihai Viteazu, într-o zonă numită Poiana lui Mihai şi este cunoscută drept locul unde a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazu înainte de a intra în Transilvania. Voievodul a trecut pe aici, pe vechiul drum care lega Oltenia de Transilvania, la sfârşitul lunii noiembrie 1600 şi intenţiona să ajungă la Viena pentru a cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Legenda spune că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Acolo, calul marelui voievod a murit pe loc, dar Mihai Viteazu a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa la scurt timp. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932.
În zona în care era amplasată opera iubitorii de folk organizau periodic festivaluri. Dispariţia ei este anchetată de poliţie.

×