Şase persoane, printre care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, fostul prefect Cristian Stragea, fostul preşedinte ADS Bucureşti Barna Tanczos şi trei judecători de la Tribunalul Arad, sunt reclamate la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de conducerea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad (SCDCBA) pentru abuz în serviciu în formă deosebit de gravă împotriva intereselor statului român.
Instituţia respectivă funcţionează sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti". Acţiunea a fost trimisă zilele trecute, pentru că oficialii instituţiei susţin că le-a ajuns cuţitul la os şi este pusă în pericol însăşi existenţa Staţiunii de Cercetare.
ÎN ATENŢIA DNA
Primarul Gheorghe Falcă este reclamat în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legii Fondului Funciar, fostul prefect Cristian Stragea în calitate de preşedinte al Comisiei Judeţene de Reconstituire a Dreptului de Proprietate, iar cei trei magistraţi pentru că au stabilit exact parcelele care trebuie predate petenţilor (deşi nu au avut, în fapt, terenuri în municipiul Arad, ci în localităţile limitrofe).
Oficialii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad susţin că au fost încălcate prevederile Legii 45, Legii 213 din 1998 şi se contravine art. 31 din Legea Cercetării, publicată chiar zilele trecute (31 martie).Mai trebuie spus că terenurile staţiunii sunt proprietateastatului român din anul 1890, deci nu au fost naţionalizate de comunişti!
Acţiunea înaintată la DNA este motivată de faptul că zilele acestea se pregăteşte executarea silită a SCDCBA, pentru o suprafaţă de peste 224,62 hectare de teren, categoria I de producţie şi mai ales... de preţ. Ca să înţelegeţi subtilităţile, trebuie spus faptul că terenul în cauză (care aparţine domeniului statului, dar este gestionat de SCDCBA, unitate etalon pentru zootehnia românească, singura din ţară la acest nivel) este situat lângă DN 7 Arad-Pecica, exact pe amplasamentul pe care vor trece autostrada şi inelul de coborâre de pe autostradă! Ce înseamnă asta? O megaafacere, dacă ţinem cont că valoarea medie a despăgubirii acordate de statul român pentru metrul pătrat de teren de sub autostradă este de 67 de euro! Şi încă un amănunt deloc nesemnificativ: instanţa a stabilit ca terenurile retrocedate să fie... fix în mijlocul proprietăţii, şi nu la marginea sa, cum ar fi fost poate normal. În mijloc, adică acolo unde se vor face exproprierile pentru autostradă!
DEPOSEDARE
Povestea nu este de ieri, de azi. Nu este pentru prima oară când SCDCBA se află în centrul atenţiei, tocmai din cauza terenului pe care îşi desfăşoară activitatea - un teren aflat într-o poziţie strategică, între pădurea Ceala, lângă Aeroport, până la drumul Arad-Nădlac, şi care atrage, aşa cum mierea atrage albinele, atenţia speculanţilor imobiliari şi ai unor politicieni tentaţi de afaceri imobiliare.
În perioada în care Aradul era condus de PSD, autorităţile au decis să deposedeze SCDCBA de o parte din terenul de peste 2.000 de hectare de care dispunea, pentru despăgubirea unor pretendenţi din Arad şi localităţile limitrofe, pe Legea 18. Ca urmare a acţiunii începute în 2003-2004, Staţiunea de Cercetare a pierdut peste 700 de hectare în anul 2005, deşi legea spune clar că "terenurile date în administrarea instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare de drept public sunt inalienabile, insesizabile, imprescriptibile şi nu pot fi scoase din proprietatea publică şi din administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din agricultură şi silvicultură decât prin lege", decât cel mult la propunerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, de care ţine şi Staţiunea de Cercetare de la Arad. Noua putere locală, PD-L, a preluat ideea din zbor şi a făcut demersuri pentru a rupe şi mai mult teren de la SCDCBA, iar pentru asta nu a precupeţit nici un efort mai mult sau mai puţin moral sau, în funcţie de ce vor spune magistraţii, mai mult sau mai puţin legal...
"De când este Gheorghe Falcă primar al Aradului, am predat 700 de hectare către municipalitate, pentru a fi retrocedate - ne declară dr ing. Aurelia Sălăjan, directoarea Staţiunii de Cercetare. Am admis că este nevoie de teren pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari şi, fiindcă oraşul nu avea de unde să le dea, a dat de la noi. Ni s-a spus că de atât este nevoie în total: 700 de hectare şi municipiul Arad scapă de toate problemele referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate. Am fost însă foarte surprinşi să constatăm că majoritatea celor care au primit terenuri nu au fost arădeni, ci oameni din Vinga, Felnac, Pecica" - spune directoarea, iar economistul Gheorghe Săplăcan o completează cu o informaţie valoroasă: majoritatea celor care au primit terenuri din lotul de la SCDCBA nu au beneficiat niciodată de ele, pentru că le vânduseră deja de mult "pe hârtie" unui om de afaceri din Timişoara, cu preţuri cuprinse între 100-200 de euro pe hectar (!!!) încă înainte de a le fi fost retrocedate.
AMENINŢAREA VINE DE LA FALCĂ
Economistul Săplăcan este extrem de tranşant şi susţine că cei din conducerea Staţiunii nu au fost niciodată Gică Contra, ci au avut o atitudine pozitivă: au cedat şi cu alte ocazii terenuri pentru dezvoltarea Aradului - 12,5 ha pentru aeroport, 28,5 ha pentru autostradă. "Chiar eu însumi i-am învăţat ce trebuie să facă, cum să procedeze", spune Săplăcan. Acesta ne relatează o discuţie cu primarul Aradului, în care edilul (finul preşedintelui Băsescu) i-ar fi spus: "Să vă intre bine în cap că vă iau tot terenul!".
Numai că - surpriză! Odată cedate aceste terenuri, pretenţiile municipalităţii nu s-au limitat. Cele 700 de hectare despre care s-a spus că ar fi rezolvat problemele legate de dreptul de proprietate s-au dovedit a fi o bagatelă. Comisia Locală de Fond Funciar spune că în acest moment ar mai fi nevoie de încă cel puţin... 1.400 de hectare! Aşa s-a ajuns din nou la terenul Staţiunii de Cercetare. Şi reţeta aplicată cu succes în anul 2005 se doreşte a fi aplicată şi acum. Iar necesarul de 1.400 de hectare este exact... suprafaţa actuală a SCDCBA! Coincidenţă? Numai proştii mai cred în coincidenţe când este vorba despre afaceri cu terenuri ce valorează sute de mii, milioane, zeci de milioane de euro! "Coincidenţele" acestea se numesc informaţii, iar adevăraţii "norocoşi" sunt de fapt oameni de afaceri sau grupuri de interese, cu sprijin financiar, politic, administrativ foarte solid.
Cele 224,62 de hectare de teren care au fost restituite din corpul SCDCBA sunt doar o mică parte din totalul de 1.400 de hectare. Dar, şi aşa, dacă ţinem cont că ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că "s-a stabilit că suprafaţa strict necesară pentru desfăşurarea activităţii de cercetare şi dezvoltare tehnologică a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad este de 1.450 hectare, din care 1.350 terenuri agricole şi 100 ha terenuri neproductive (curţi, construcţii, drumuri)", decizia de a lua Staţiunii în prima fază 224,62 ha, iar apoi Dumnezeu ştie cât este un atentat la funcţionarea acestui centru de cercetare unic din România.
UN CENTRU UNIC ÎN ŢARĂ PENTRU CREŞTEREA VACILOR
Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad (Ferma Experimentală Ceala, cum o cunosc localnicii) este fermă de elită pentru creşterea vacilor de rasa Bălţata Românească şi Brună şi a tineretului aferent. Este în proprietatea statului român şi funcţionează sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Are în derulare mai multe proiecte cu Banca Mondială. Terenul pe care îl deţine, în suprafaţă de aproximativ 1.400 de hectare, constituie bază furajeră pentru cele 900 de exemplare de elită, de mare productivitate, care cresc aici. Obiectivele majore ale activităţii desfăşurate în staţiune sunt cercetarea fundamentală şi aplicativă, inovarea şi dezvoltarea tehnologică, multiplicarea şi comercializarea materialului biologic, respectiv animale de rasă pură, transferul tehnologic al rezultatelor cercetării. Staţiunea de la Arad a depus un proiect la Banca Mondială prin care va realiza un centru de cercetare genetică la Arad, pentru rasa Bălţata Românească. Asta dacă până atunci nu cumva va dispărea, fărâmiţată de interesele imobiliare. Întâi Staţiunea, apoi rasa...
Adrian Luca, proprietar de autostradă
Problema se complică, pentru că în Monitorul Oficial de luni, 30 martie, a fost publicată Legea cercetării, prin care se stabileşte că terenul necesar activităţii Staţiunii de Cercetare de la Arad este de 1.417 ha. Adică nu se mai admit fărâmiţări, care ar putea pune în pericol activitatea Staţiunii. Numai că, între timp, omul de afaceri Adrian Luca, beneficiarul retrocedării terenului de pe perimetrul Staţiunii de Cercetare de la Arad, a emis pretenţii pe întreaga suprafaţă, bazându-se pe prevederile unui alt act normativ. Luca susţine că HG 1832 din 2005 şi modificările aduse Legii 247 din 2005 au trecut terenul Staţiunii de Cercetare în rezerva Comisiei de Fond Funciar, care acum nu are altă soluţie decât să le acorde lui Luca. Omul de afaceri spune că nu renunţă la teren, pentru că i se cuvine de drept, după patru ani de procese cu municipalitatea.
"Pe fondul unei divergenţe cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, eu am fost lăsat ultimul la retrocedări. Aşa am ajuns în situaţia că, în timp ce toţi au primit terenurile pe care le-au revendicat, eu am primit ceea ce rămăsese. Mi s-au atribuit terenuri în mai multe zone din oraş şi s-a ajuns la situaţia că nu a mai existat disponibil pentru retrocedări. Am fost de acord, ca să nu împiedic dezvoltarea Aradului în zona Zădăreni, să renunţ la o parte din terenurile mele de acolo, dacă primeam în compensare altundeva. Ceea ce mi s-a oferit nu se poate însă accepta, pentru că este vorba despre terenuri în litigiu. În privinţa Staţiunii de Cercetare, pot spune că în acest moment domnii de acolo vor avea parte de o mare surpriză, în sensul că avem pretenţii asupra întregului perimetru al Staţiunii! Dacă dânşii doresc, vor putea lucra terenul în arendă, fără nici o problemă, chiar sunt extrem de interesat de o astfel de colaborare", a subliniat Adrian Luca.
Omul de afaceri, care susţine că este în conflict cu primarul Gheorghe Falcă, este beneficiarul cel mai norocos al exproprierilor pentru autostradă, în zona de vest a ţării. Numai pentru terenul din zona localităţii Zădăreni va fi despăgubit cu peste 7 milioane de euro. Prin sentinţă judecătorească a primit însă şi cele aproximativ 220 de hectare din drumul Nădlacului (pe suprafaţa Staţiunii de Cercetare), unde va trece inelul de coborâre de pe autostradă. Adrian Luca va deveni, astfel, principalul beneficiar al Autostrăzii Nădlac-Arad-Timişoara.
El a revendicat până acum în total peste 5.000 de hectare numai pe raza judeţului Arad! Printre altele, a dobândit terenul Centrului de Seminţe, are câteva mii de hectare de teren la ieşirea din Arad spre Nădlac, spre Timişoara, Deva şi Oradea, a căror valoare de piaţă a fost stabilită la 100 euro metrul pătrat.
Citește pe Antena3.ro