Sute de oameni s-au strâns, astăzi, la Cimitirul Chencea Militar pentru a o conduce pe ultimul drum pe Aurelia Ion, studenta la Medicină care a murit în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni în Munţii Apuseni. Tânăra însoţea o echipă de medici care se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
La ceremonia de la cimitir au fost prezenţi şi colegi de facultate ai Aureliei, care au rostit câteva cuvinte în memoria fetei.
"Pentru cei care au avut privilegiul de a o avea aproape, Aura era vocea raţiunii. Era cuvântul care te alina, care te dojenea, dar totdeauna era inima care era alături de tine printr-o sinceritate simplă, deşi cuvântul care o caracteriza era complexitatea. Vroia să cunoască, să ştie şi să cuprindă, să pună întrebări şi să primească răspunsuri care să-i hrănească setea de cunoaştere. Vorbea cu patos despre lucrurile care o pasionau şi punea suflet atunci când făcea cu plăcere. Iubea liniştea, iubea iubirea şi visa la o iubire ca în poveşti. Când simţea că oboseala şi stresul îşi făceau simţite prezenţa, când era plină de îndoieli şi de semne de întrebare, se retrăgea din atenţia publicului aşa cum îi plăcea să spună, se înconjura de frumos: de muzică, de familie şi de cărţi. Îi plăcea să citească, să înţeleagă şi să vadă departe de rândurile scrise în cărţi. Şi mergea atât de departe încât ceea ce aprecia şi considera a fi valoros devenea principiu, un stil de viaţă. Compasiunea pentru semeni a determinat-o să depună o muncă asiduă în pregătirea ei, ce nu se rezuma doar la carte, ci şi la acţiuni continue de voluntariat la patul pacientului, în gărzi sau în sala de operaţie. Şi-a slujit cu devotament patria încununâdu-şi parcursul cu jertfa supremă", a declarat la ceremonia de înhumare una dintre colegele din anul V al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila.
Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, era medic rezident în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi medicale.
Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, declara că tanăra a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului. Ea a precizat că fata avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade şi că s-a încercat resuscitarea acesteia pe toată durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însă manevrele au eşuat.
Coordonatorul de transplant Victor Zota a spus că tânăra mai participase la prelevări de organe, făcea voluntariat şi "era dedicată meseriei cum rar găseşti".
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent.