Seful PNA Ialomita, Dumitru Cristudor, a cumparat o moara cu banii afaceristului pe care-l ancheta. Dupa aceea, s-a autodenuntat ca respectivul negustor ar fi vrut sa-i dea mita.
In octombrie 2004, Jurnalul National dezvaluia culisele unei arestari spectaculoase petrecute in Ialomita. In urma unui autodenunt al
procurorului anticoruptie Dumitru Cristudor, seful structurii locale PNA, un om de afaceri a fost arestat in urma unui flagrant. Potrivit biroului de presa al PNA, acesta refuzase "ferm si neechivoc" o spaga constand intr-un vagon de grau.
Cercetand resorturile acestei spagi neobisnuite, am descoperit ca familia procurorului detinea o moara in comuna Ograda, judetul Ialomita. Modul in care familia procurorului a dobandit moara este demn de un rechizitoriu pe care il schitam in cele ce urmeaza.
VANZARE CU IZ DE LEGALITATE. La data de 19 noiembrie 2002, moara de la Ograda a fost cumparata de la SC Prodpan SRL Urziceni cu pretul de 2,8 miliarde de lei. Potrivit actului de vanzare, cumparatorul a platit in rate suma de 800 de milioane de lei, cate 100 de milioane lunar, iar celelalte 2 miliarde au fost acoperite dintr-un credit pe care societatea l-a contractat la BCR. Cumparator potrivit actului de vanzare-cumparare este firma Rola Impex SRL, societate la care asociat unic este Tatuta Viorel, domiciliat in comuna Fulga de Sus, judetul Prahova. Acesta este fratele sotiei procurorului, Rada Cristudor, cea care se ocupa efectiv de afacerile societatii, si care, alaturi de sotul ei, a negociat cumpararea activului. Mai mult, sediul social al firmei se afla acasa la familia Cristudor. Societatea care a vandut moara, SC Prodpan SRL, este detinuta de omul de afaceri Radu Vasile, din Urziceni. In anul 2001, acesta a fost cercetat de procurorul Cristudor in mai multe dosare penale, fiind scos de sub urmarire penala.
|
DOVADA. Tranzactia din care s-a capatuit familia procurorului a lasat urme vizibile
|
FINANTARE ULTRARAPIDA. Potrivit contractului de vanzare-cumparare, Rola Impex trebuia sa achite grosul banilor dintr-un credit ce urma a fi contractat la BCR Slobozia. Culmea este ca in acea perioada la BCR s-au declansat niste arestari spectaculoase dupa ce procurorii au gasit in fisetele politiei o serie de dosare puse la dospit, care aveau ca obiect infractiuni comise de salariati ai bancii. In acest context tulbure, la data 18 noiembrie 2002, intre BCR si Rola Impex se incheie contractul de credit numarul 355. Sursele noastre apropiate tranzactiei sustin ca suma imprumutata de aceasta societate a fost de
2 miliarde si a fost virata la data de 28 noiembrie catre vanzator. Moara de la Ograda este luata drept garantie de catre banca prin contractul de garantie reala imobiliara fara deposedare numarul 355 F din 25 noiembrie 2002. Adica garantia se constituie la sapte zile dupa semnarea contractului de credit, facilitate de care nu stim cati solicitanti se pot bucura. Pentru a completa garantiile, BCR accepta drept gaj un autoturism VW Passat second-hand, fabricat in anul 2000 si achizitionat de firma procurorului in luna septembrie a anului 2002. Autoturismul este luat in garantie la data de 18 noiembrie 2002, in aceeasi zi in care se acorda si creditul. Fiind vorba despre un credit
imobiliar, societatea Rola era obligata sa finanteze o parte din pretul tranzactiei din resurse proprii. Cum aceste resurse nu existau, societatea fiind cam pe drojdie, familia Cristudor gaseste o solutie ingenioasa bagandu-si ruda la inaintare.
INGINERIE. Cu suma de 500 de milioane in conturi, familia Cristudor s-a prezentat la negocieri cu Radu Vasile. Dupa stabilirea pretului, s-a constatat ca banii pe care sotii Cristudor ii detineau nu erau suficienti pentru ca banca sa finanteze tranzactia. Solutia avansata de cumparatori a fost de-a dreptul ingenioasa si izvorata probabil din dosarele pe care procurorul le-a instrumentat chiar impotriva lui Radu Vasile. Astfel, intre Prodpan SRL si cumnatul procurorului, Tatuta Viorel, se incheie contractul de vanzare-cumparare 286, datat 18 noiembrie 2002. Potrivit acestui contract, Prodpan se obliga sa cumpere de la Tatuta cantitatea de 1.000 de tone de grau.
La data semnarii contractului, Tatuta primea 800 de milioane in avans, urmand ca diferenta de pret sa fie platita in sase luni de la livrarea marfii. In aceeasi zi banii sunt ridicati numerar de Tatuta din casieria Prodpan si introdusi in contul firmei Rola Impex, care ii vireaza firmei Prodpan ca avans la contractul de vanzare-cumparare a morii. Aceste operatiuni s-au derulat, potrivit documentelor, in aceeasi zi in care s-a semnat si contractul de
creditare, adica la 18 noiembrie 2002. In evidentele firmei Prodpan, Tatuta Viorel, interpus al familiei Cristudor, figureaza si astazi cu debit in suma de 800 de milioane de lei, fiind evident ca acesta nu avea de unde sa livreze cantitatea de grau la care s-a angajat. In ciuda acestei realitati ce rezulta din documente, contractul de vanzare-cumparare incheiat la 19 noiembrie 2002 la notariat si incheierea din 19 noiembrie 2002 a judecatorului de la biroul de carte funciara de pe langa Judecatoria Slobozia consfintesc o alta modalitate de plata. Potrivit acestor documente, plata sumei de 800 de milioane urma sa se faca in opt rate lunare a cate 100 de milioane de lei. In realitate, lucrurile stau altfel.
CUM DUBLEZI 400.000.000
|
Surse apropiate tranzactiei sustin ca modul in care s-a platit avansul de 800 de milioane de catre firma procurorului Cristudor este absolut original.
Din cele 500 de milioane pe care firma le punea la bataie, circa 100 de milioane a insemnat plata taxelor aferente contractului de vanzare-cumparare a morii. Celelalte 400 de milioane au fost virate in contul firmei Prodpan. Suma a fost scoasa din casieria societatii si platita lui Tatuta. Acesta si-a bagat din nou banii in firma si i-a virat la Prodpan. Asa se face ca, desi a platit efectiv doar 400 de milioane, potrivit actelor contabile, firma Rola apare cu o plata de 800 de milioane. Astfel, la data de 22.11.2002, cu ordinul de plata nr. 126, Rola vireaza catre Prodpan 420 de milioane de lei, iar la 26.11, cu ordinul de plata 138, achita 380 de milioane de lei.
Aceste sume, adunate, reprezinta avansul incasat numerar de cumnatul procurorului Cristudor. Interesant este faptul ca desi contractul de vanzare-cumparare a morii este datat 19 noiembrie, contractul de credit 355 dintre BCR si Rola Impex dateaza din 18 noiembrie, potrivit documentelor din Arhiva Electronica de Garantii.
|
PRODPAN CONFIRMA
|
In urma cu doar cateva luni, firma Prodpan SRL Urziceni a intrat in lichidare. Pe tabelul debitorilor societatii regasim datoria pe care interpusul procurorului Cristudor o are fata de firma lui Radu Vasile.
Lichidatorul Ionita Vasile ne-a declarat ca va incerca sa recupereze banii pe cale amiabila de la Tatuta si, daca nu va reusi, il va actiona in instanta. Aceasta nu este singura datorie pe care oamenii din spatele firmei Rola o au catre furnizori. Potrivit evidentelor Ministerului de Finante, in anul 2004, societatea datora furnizorilor peste 11 miliarde de lei. In conditiile in care in spatele afacerii se afla un procuror DNA, este greu de crezut ca persoanele care au de recuperat bani de la aceasta firma isi permit sa-si ceara datoriile. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Radu Vasile, care a incercat in repetate randuri sa-si recupereze debitele, fara succes. Poate va reusi lichidatorul. Contactat de reporterii nostri, procurorul Cristudor nu a avut de facut nici un comentariu.
|