x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Autonomia va fi o realitate în România în 10-20 de ani”

„Autonomia va fi o realitate în România în 10-20 de ani”

de Istvan Deak    |    14 Mar 2012   •   21:00

Distinsi de Consiliul National al Secuilor cu Premiul 'Gabor Aron' pentru merite deosebite aduse in tentativa de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc, politicienii ungari Kalmár Ferenc si Gaudi-Nagy Tamás s-au aratat increzatori ca, in maximum 10-20 de ani, autonomia va de­ve­ni realitate in Romania.

'O parte a elitei politicii ro­ma­­nesti urmareste cu ingandurare aceste teme, dar, daca luam in considera­re istoria Romaniei, observam ca elita politicii romanesti a fost mereu des­chi­s­a la concepte noi care au venit si au adus un progres tarii. Eu sunt de pa­rere ca, in momentul acesta, in Europa putem combate problemele existente si viitoare doar prin colabo­ra­re si parteneriat. Problemele de­mo­grafice sunt uriase, iar cele de imigrare au atins cote alarmante. Acestea pot fi solutionate doar prin cola­bo­­rare, de aceea cred ca elita politicii din Romania va fi deschisa fata de propunerile Europei de Vest, printre care si cele legate autonomie. In maxi­mum 10-20 de ani, autonomia va deveni realitate in Romania', a declarat Kalmar, membru din partea Ungariei in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Colegul sau din delegatia ma­ghia­ra, Gaudi Nagy Tamas, cere Guvernului roman sa puna in aplicare Re­zo­lutia 1832/2011, adoptata cu ma­jo­ritate simpla in cadrul Adunarii Par­lamentare a Consiliului Europei. 'Aceasta rezolutie a fost adusa in atentia Consiliului Europei de cole­gul Kalmar si cu mine si prevede ca toate tarile membre UE, inclusiv Ro­ma­nia, trebuie sa acorde autonomia mi­noritatilor nationale care traiesc pe teritoriul ei, in acest caz cea mai ma­ghiara, daca exista o solicitare evidenta in acest sens. Autonomia teritoriala este solutia rezolvarii tutu­ror problemelor etnice si interetnice si re­prezinta o uriasa posibilitate de dezvoltare economica. Consiliul Na­ti­o­nal al Secuilor ar trebui sa ob­ti­na o forma juridica legala pentru sta­tu­tul autonomiei, astfel s-ar putea asi­gura o inflorire a Romaniei si a Ti­nu­tului Secuiesc. In caz contrar, Ro­ma­nia va deveni o prezenta intole­ra­­bila in salonul european, o tara care nu poate fi luata in serios', a punctat Gaudi.

Consiliul National al Secuilor a motivat acordarea Premiului 'Gabor Aron' celor doi politicieni ungari, prin faptul ca pe parcursul anului 2011 acestia au reusit sa puna pe ordinea de zi a Adunarilor Parlamentare ale Consiliului Europei de mai multe ori problema autonomiei Tinutului Secuiesc, subiect dezbatut in 2011 mai des decat in ultimii 20 de ani la un loc.

×
Subiecte în articol: observator