x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autorii jafului armat din Pasul Gutâi sunt infractori periculoşi

Autorii jafului armat din Pasul Gutâi sunt infractori periculoşi

de Vasile Dale    |    28 Ian 2010   •   00:00
Autorii jafului armat din Pasul Gutâi sunt infractori periculoşi

Cei acuzaţi pentru comiterea jafului armat de pe DN18, care a avut loc în data de 15 septembrie 2009, au fost reţinuţi. Este vorba despre două persoane, un cetăţean român, originar din Baia Mare, Ioan Ursuţ, precum şi un cetăţean italian, Mssimo Loddo. Cei doi sunt cercetaţi după ce, în toamna trecută, au atacat o maşină de transport valori, pe DN 18, plină cu bani din care urmau să se achite pensii în Maramureşul istoric. Potrivit anchetatorilor, cei doi, împreună cu alţi suspecti, au furat 40 de miliarde de lei vechi.

La jaf au participat mai multe persoane, insa doar cei doi au fost pusi sub acuzare pana in cursul serii de azi, 27 ianuarie. Baimareanul retinut pentru jaful armat din Pasul Gutai s-a stabilit de mai multi ani in Italia. Potrivit unor informatii neoficiale, acesta este un temut infractor, care in timpul celor 20 de ani de inchisoare pe care i-a facut a reusit sa evadeze de patru ori, de trei ori din Suedia si odata din Italia. El a comis mai multe infractiuni in tara si strainatate, iar in momentul in care a fost prins de politisti pregatea un nou jaf, in judetul Satu Mare - in zona Negresti Oas. In jurul orei 22.30, instanta a admis propunerea de arestare preventiva a celor doi pentru 29 de zile.

Baimareanul Ioan Ursut (51 de ani) a declarat recurs, in schimb italianul a anuntat ca va ataca sentinta Tribunalului Maramures. Massimo Loddo, de 33 de ani, despre care se presupune ca ar avea un nume fals, a incercat sa se apere spunand ca in momentul comiterii jafului armat din Pasul Gutai s-ar fi aflat in Sardinia. Totusi, in afara probelor ADN care ii incrimineaza pe cei doi, anchetatorii au si un alt "fir", existand informatii ca mama baimareanului a depus la banca o suma mare de bani - aproximativ 200.000 de lei, in urma cu numai o saptamana.

Cei doi erau pusi sub urmarire de mai mult timp, insa retinerea lor a avut loc aseara, 26 ianuarie, cand au pornit in urmarirea unei masini de transport valori de la aceeasi firma pe care se presupune ca au jdefuit-o in toamna trecuta. Agentii G4S, care circulau in zona Negresti Oas, au alertat politistii prin 112, barbatii fiind astfel prinsi.

Contact in cursul serii de azi, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, Ioan Petran, a declarat ca nu poate confirma informatia legata de prinderea autorilor jafului de pe Gutai. Alte informatii din partea Parchetului maramuresean nu au mai putut fi obtinute, imediat dupa acest apel, procurorul Ioan Petran inchizandu-si telefonul mobil. El, in schimb, a fost vazut la cateva minute dupa discutia telefonic iesind din sediul Parchetului impreuna cu doua persoane, printre care si procurorul Marius Iacob, acelasi care a anchetat celebrul caz "Elodia" - al avocatei disparute.

In jurul orei 20.00, la Palatul de Justitie au fost adusi doi dintre suspectii jafului armat din Pasul Gutai, sub paza stricta a "mascatilor" din cadrul Politiei. Cei doi au fost dusi apoi in sala de judecata. Ambii au avut fetele acoperite de glugile de la haina si nu au avut nimic de declarat in apararea lor.

Procurorul din cazul Elodiei investigheaza jaful din Pasul Gutai

De altfel, in cursul serii procurorul sef Marius Iacob, alaturi de comisarul sef de politie Mihai Pitulescu - ambii de la Bucuresti, precum si de seful IPJ Maramures, Ioan Isac, au sustinut o conferinta de presa in care au facut publice cateva informatii despre suspectii in cazul jafului armat din Pasul Gutai. Marius Iacob a declarat ca barbatii au fost pusi sub acuzare pentru lipsire de libertate, furt calificat, talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, fapte pentru care risca inchisoarea intre 7 si 20 de ani.

Anchetatorii au precizat ca suspectii neaga comiterea faptelor, dar au aratat ca au reusit sa stranga probe suficiente impotriva lor pentru a putea cere Tribunalului Maramures sa emita mandate de arestare preventiva pe numele lor. Comisarul sef de politie Mihai Pitulescu, venit special de la Bucuresti ca sa urmareasca investigarea cazului, a declarat ca nu detine informatii oficiale despre activitatea infractionala a celor doi, dar a aratat ca baimareanul a fost implicat in mai multe fapte ilegale - inclusiv in atacul asupra a doi politisti din Suedia.

Acuzatii pentru jaful armat de pe DN 18 sunt infractori periculosi

Seful IPJ Maramures, Ioan Isac, a confirmat ca baimareanul este un infractor periculos, care in dese randuri a dat de lucru politistilor locali pana sa fuga din tara in urma cu 20 de ani. Anchetatorii au mai precizat ca ancheta a fost una anevoioasa si ca la un moment dat lucrurile s-au precipitat, obiectivul fiind prinderea celor doi, iar apoi retinerea celorlalti suspecti implicati in atacul asupra blindatei.

In jurul orei 20.00, la Palatul de Justitie au fost adusi doi dintre suspectii jafului armat din Pasul Gutai, sub paza stricta a "mascatilor" din cadrul Politiei. Cei doi au fost dusi apoi in sala de judecata. Ambii au avut fetele acoperite de glugile de la haina si nu au avut nimic de declarat in apararea lor. Ei nu recunosc ca ar avea vreo legatura cu disparitia celor 4 milioane de lei care se aflau in blindata G4S atacata in toamna anului trecut.


Probe ADN ii leaga pe cei doi de jaful armat de pe Gutai

La ora 21.00, acestia au fost prezentati in fata instantei, in cazul lor procurorul de caz propunand arestarea preventiva pentru 29 de zile. Pronuntarea sentintei este asteptata in jurul orei 22.00, insa anchetatorii considera ca sunt probe suficiente la dosar care sa ii incrimineze pe cei doi.

Potrivit unor surse, atat in privinta suspectului Ursut, ca si al italianului implicat in jaful de pe Gutai exista probe ADN la dosar care ii leaga de atacul blindatei, in baza carora, de altfel, s-a cerut arestarea preventiva.

Cei doi au fost retinuti de politie inainte de a da al doilea jaf, tot asupra unei masini G4S, insa in zona Negresti Oas. Nu au mai apucat insa, pentru ca "pe fir" au intrat oamenii legii. Nu s-a comunicat deocamdata daca barbatii sunt suspectati si pentru alte jafuri comise pe teritoriul tarii sau in afara granitelor.

Baimareanul Ioan Ursut - infractor temut si la 52 de ani
Ioan Ursut, unul dintre cei doi suspecti in cazul jafului de pe Gutai, nascut in anul 1958, a fost condamnat, in cursul mai multor ani, incepand din 1984, la 20 de ani de inchisoare in Italia si Suedia, pentru crime, tentative de omor, intentie de jaf, inselaciuni etc, de unde a reusit sa evadeze de patru ori.

Prima data este condamnat in absenta la 18 ani de inchisoare pentru omorarea unui traficant de tigari italian. Fuge in Suedia, reusind sa scape de pedeapsa. Aici este condamnat din nou la un an pentru posesie ilegala de arma si intentie de jaf, apoi la doi ani si trei luni pentru inselaciune si uz de fals.

Este implicat din nou intr-o crima - impuscarea a doi politisti suedezi (care supravietuiesc, in urma careia este condamnat la alti opt ani de inchisoare pentru tentativa de omor. Evadeaza de trei ori, folosind diverse tertipuri, din inchisorile suedeze. Este expulzat in Italia, unde este prins din nou si condamnat la 18 ani de inchisoare pentru omorul traficantului italian. Aici, in anul 1998 va avea loc a patra evadare, dar este din nou prins. In 2007, este eliberat din inchisoare.

×
Subiecte în articol: observator