Peşterile din Munţii Apuseni se degradează încet, dar sigur. Le pun în pericol nepăsarea autorităţilor, birocraţia şi lipsa banilor.
Peşterile din Munţii Apuseni se degradează încet, dar sigur. Le pun în pericol nepăsarea autorităţilor, birocraţia şi lipsa banilor.
La sfârşitul lunii septembrie a avut loc la Baru Mare, judeţul Hunedoara, ediţia XXXVI-a a Congresului Naţional de Speologie, organizat de Federaţia Română de Speologie, în parteneriat cu Administratia Parcului Grădiştea Muncelului – Cioclovina. La Congres au participat reprezentanţi ai 20 de asociaţii speologice autohtone, speologi străini precum şi reprezentanţi ai autorităţilor. În cadrul congresului a avut loc şi "Conferinţa Naţionala de protecţie a peşterilor", cu tema "Analiza disfuncţionalităţilor din OUG 57/2007". Singurul parc din cele 23 de parcuri naţionale şi naturale din România unde au apărut probleme cu speologii este Parcul Natural Apuseni. Din judeţul Alba a participat Asociaţia Speologică "Sfinx" Garda, care a prezentat disfuncţionalităţile legate de peşterile din Parcul Natural Apuseni". Este vorba de încălcarea prevederilor OUG 236/2000 şi OUG 57/2007, Art. 22., pc (6) litera e), neintervenind (…) "pentru menţinerea habitatelor în vederea protejării anumitor specii, grupuri de specii sau comunităţi biotice care constituie obiectul protecţiei (…)", în cazul liliecilor din peştera Poarta lui Ionele care sunt pe Anexa II a Directivei Habitate 92/43/EEC, specii periclitate, (animale de interes comunitar care necesită desemnarea de arii speciale de conservare).
Contre
"De asemenea, reprezentanţii Parcului nu au intervenit deloc pentru salubrizarea şi curăţarea peşterilor din zonele de protecţie specială a Parcului Natural Apuseni, care se degradează pe zi ce trece. Nu în ultimul rând, au blocat asociaţia noastră, prin neavizarea activităţilor de explorare, cartare, inventariere, documentare, supraveghere, salubrizare etc. Fapt ce favorizeaza degradarea peşterilor din Parcul Natural Apuseni", a subliniat Christian Ciubotărescu. "Dacă legea permite ca această instituţie, Administraţia Parcului Natural Apuseni, condusă de un biolog, Alin Moş, care îşi arogă dreptul de a avea «păreri ştiinţifice» mai exacte decât Comisia Monumentelor Naturii a Academiei Române şi decât Consiliul ştiinţific al Parcului Natural Apuseni, atunci cred că aceasta trebuie schimbată de urgenţă", a conchis liderul speologilor din Apuseni.
Citește pe Antena3.ro