x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autoritatile recunosc ca integreteii exista

Autoritatile recunosc ca integreteii exista

24 Mai 2005   •   00:00

Campania pentru copiii abandonati in spitale pe care Jurnalul National a initiat-o are primele efecte. Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca, alaturi de Ministerul Sanatatii, a declansat o reevaluare a situatiei copiilor din maternitati si sectiile de pediatrie si ca urmareste identificarea de solutii concrete, inclusiv de ordin legislativ.



  • de ADRIANA OPREA-POPESCU

  • INTEGRETEII. Dupa decretei, sunt o noua categorie de copii romani defavorizati de o lege, care ii condamna la spitalizare, fara sansa de a fi adoptati
    Vreme de o saptamana, de cand am inceput sa publicam seria de articole despre copiii abandonati in spitale, am asteptat cu interes o reactie din partea autoritatilor. Premierul Tariceanu nu a raspuns nici pana astazi apelului prin care ii solicitam sa se implice in rezolvarea acestei probleme. Luni insa, la ora la care pe ecranele calculatoarelor din toate redactiile se scria povestea revenirii in tara a jurnalistilor rapiti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a emis un comunicat de presa. Un raspuns, primul de pana acum, la campania initiata de Jurnalul National.

    MARTURISIRE. "ANPCD, se precizeaza in comunicat, este ingrijorata de situatia copiilor nou-nascuti care, in asteptarea plasamentului la un asistent maternal profesionist, isi petrec primele luni din viata in maternitati sau sectiile spitalelor de pediatrie. Deoarece legislatia in domeniu interzice plasamentul copilului cu varsta cuprinsa intre 0-2 ani intr-o institutie, ANPDC este preocupata in gasirea cat mai rapida a unor solutii care sa permita copiilor parasiti sa creasca intr-un mediu familial.

    Legea nr. 272 din iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005, prevede la articolul 60, alin. 1, ca «Plasamentul copilului care nu a implinit varsta de 2 ani poate fi dispus numai la familia extinsa sau substitutiva, plasamentul acestuia intr-un serviciu de tip rezidential fiind interzis»; cu toate acestea, sistemul de protectie a copilului nu a fost suficient pregatit inainte de intrarea in vigoare a legii pentru implementarea corespunzatoare a dispozitiilor acestui articol." Pentru prima oara de la intrarea in vigoare a pachetului legislativ, ANPDC recunoaste ca a pus, cum spune romanul, "carul inaintea boilor".

    FARA IDENTITATE. "In cursul anului trecut, precizeaza acelasi comunicat, au fost parasiti in maternitati sau in sectiile de pediatrie ale spitalelor, din datele comunicate de Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) din judete si sectoarele Bucurestiului, 4.600 de copii. Pentru o treime dintre acesti copii s-au gasit solutii, fie reintegrarea in familia naturala, fie intr-o familie substitutiva. De la inceputul anului, autoritatile locale au continuat demersurile pentru a limita situatiile in care un nou-nascut ramane in spital, prin formarea de asistenti maternali profesionisti, prin oferirea de consiliere familiei si facilitarea accesului la servicii de zi sau centre maternale. Cu toate acestea, pentru un numar mare de nou-nascuti nu s-a gasit o solutie de moment, mai cu seama datorita faptului ca multor copii nu li s-a putut stabili identitatea, iar numarul copiilor parasiti de mama in spital continua sa creasca." Tot pentru prima oara, ANPDC recunoaste ca problema este departe de a fi rezolvata...

    ASISTENTI MATERNALI. "In acest context, in luna martie Guvernul a aprobat, prin Hotararea de Guvern nr.166/2005 pentru aprobarea programelor de interes national in domeniul protectiei drepturilor copilului mai multe finantari destinate adaptarii sistemului de protectie a copilului la cerintele noii legi si implicit, la imbunatatirea serviciilor sociale. Un program in valoare de 30.800.000 mii de lei este destinat crearii retelei de asistenti maternali profesionisti pentru protectia in regim de urgenta a copiilor pana la varsta de 2 ani separati de familie. Scopul programului este sa previna spitalizarea prelungita si nejustificata a copiilor pana la varsta de 2 ani parasiti de familie in unitatile sanitare si sa asigure, prin formarea de asistenti maternali profesionisti specializati in ingrijirea copilului mic, respectarea dreptului fiecarui copil la o viata normala.

    Pana la aceasta data, 13 organizatii neguvernamentale din totalul celor care s-au aratat interesate de implementarea acestui program, au fost selectate sa depuna oferte in perioada urmatoare. Organizatiile declarate castigatoare vor avea sarcina de a forma un numar de 1.200 de asistenti maternali profesionisti pentru protectia in regim de urgenta a copiilor pana la varsta de 2 ani separati de familie. Se estimeaza ca programul sa aiba drept rezultat final cresterea cu 2.800 de cazuri a numarului de copii reintegrati in familie si familia extinsa si cresterea cu 600 de cazuri a numarului de copii adoptati national." Rezultatul final preconizat de ANPDC va veni insa peste cateva luni. Si va fi doar o rezolvare partiala si temporara a problemei. Cum vor fi convinsi romanii sa se angajeze ca asistenti maternali? Caci posturi libere pe meseria aceasta au fost dintotdeauna. Luna trecuta, de pilda, din totalul de 200 de locuri destinate asistentilor maternali profesionisti, cate sunt prevazute in organigrama Directiei Generale De Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Sectorului 5, doar 83 erau ocupate...

    DREPTURI. Prin lege, parintii naturali pot veni sa-i revendice cand le pofteste inima. Ca sufletele lor poftesc la o familie din prima zi de viata, nu s-a mai luat in calcul

    PROMISIUNI. "Asteptam o evaluare a situatiei copiilor din maternitati si sectiile de pediatrie la jumatatea anului, se precizeaza in comunicatul de presa al ANPDC, pentru a identifica solutii concrete, inclusiv de ordin legislativ cu privire la respectarea dreptului la identitate.

    In urma sesizarilor din presa ANPDC, impreuna cu Ministerul Sanatatii a declansat o reevaluare a situatiei copiilor din maternitati si sectiile de pediatrie, in care au fost angrenate atat Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Comisiile de Protectie a Copilului, cat si Directiile de Sanatate Publica. Aceasta reevaluare va fi urmata de identificarea de solutii concrete, inclusiv de ordin legislativ cu privire la respectarea dreptului la identitate al copilului.

    ANPDC incearca prin masuri concrete si printr-un dialog interinstitutional intre toti actorii sociali implicati sa gaseasca acele solutii care urmaresc interesul superior al copilului, aplicarea spiritului legii in favoarea specifica a fiecarui copil in parte, astfel incat sa fie satisfacute nevoile de dezvoltare si de bunastare ale tuturor copiilor din Romania." Jurnalul National, consecvent principiilor sale, saluta acest prim pas facut de autoritatile romane, isi ofera sprijinul in toate actiunile care apara dreptul copilului la o viata demna si urmareste, cu interes, demersurile incepute de autoritati pentru rezolvarea problemei copiilor abandonati.
    ×