x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autoritatile statului se cred inocente In scandalul E-urilor

Autoritatile statului se cred inocente In scandalul E-urilor

20 Aug 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Ministerul Sanatatii, Protectia Consumatorului si Agentia Sanitar Veterinara, coautorii brosurii de promovare a E-urilor toxice, se cred in afara oricarei raspunderi pentru dezinformarea milioanelor de cetateni . Cele trei institutii ale statului nu recunosc ca au facut reclama aditivilor alimentari. Departe de a da raspunsuri, informatiile autoritatilor ridica mai multe semne de intrebare.
VALI BLANARU

Fiecare dintre cele trei autoritati ale statului argumenteaza ca nu a dat nici un ban de la buget, deci nu au cum sa stie ce fonduri au fost donate de companiile partenere si cum s-au folosit acesti bani.

Pliantele care fac reclama E-urilor au aparut in cadrul unui program national de informare a consumatorilor, botezat "Siguranta Produselor Alimentare - SPA". Programul a fost initiat in anul 2002 de Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor prin parteneriat public-privat. In aprilie 2004, la program s-a alaturat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor.

AUTORITATEA VETERINARA. "In calitate de partener, ANSVSA asigura fundamentarea legala a materialelor realizate in cadrul programului SPA, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare, armonizata cu legislatia comunitara in domeniu. In scopul protejarii sanatatii publice, a dezvoltarii in Romania a unei piete alimentare sigure, ANSVSA a supervizat textul pliantului, urmarind respectarea legislatiei nationale, in concordanta cu legislatia comunitara in domeniu", se arata in raspunsul dat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor. Cu alte cuvinte, ANSVSA doar a verificat daca E-urile cuprinse in pliant sunt aceleasi cu cele reglementate de legislatia romaneasca. "Nu am vazut pliantul inainte de publicare. Mi s-a trimis pe e-mail lista aditivilor pentru a o verifica si atat", spune Liviu Harbuz, presedintele ANSVSA.

PROTECTIA CONSUMATORILOR. ANPC sustine ca "reprezentantii autoritatilor publice, care au calitatea de parteneri in cadrul acestei conventii, asigura fundamentarea legala a materialelor realizate in cadrul programului SPA, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare, armonizata cu legislatia comunitara in domeniu, asigura consultanta de specialitate prin intermediul expertilor in acest domeniu si au supervizat textul materialelor ce au fost editate in cadrul programului SPA, inclusiv textul pliantului «ABC-ul sigurantei produselor alimentare», urmarind respectarea legislatiei nationale, in concordanta cu legislatia comunitara in domeniu.

MINISTERUL SANATATII. Raspunsul ministerului este si mai ambiguu. "Realizarea pliantului s-a efectuat in baza unei conventii de parteneriat incheiate intre MS si sponsori. Obiectul acestei conventii il constituie desfasurarea la nivel national a unui program educational in domeniul sigurantei alimentare, avand ca scop informarea corecta a consumatorilor. In conformitate cu prevederile conventiei, sponsorii asigura in intregime finantarea necesara realizarii activitatilor programului", se arata in faxul MS. Atributiile ministerului constau numai in "consultanta de specialitate in derularea activitatilor specifice aprobate".

PASAREA RESPONSABILITATII. Toate cele trei institutii ale statului sustin ca gestionarea completa a activitatilor programului a fost facuta de Prais Corporate Communication, companie care a fost aleasa chiar de sponsori. Nici una dintre institutiile statului nu se simte responsabila de faptul ca informatiile din pliant sunt incomplete si nici de reclama pe care o fac aditivilor alimentari.

INTREBARI FARA RASPUNS

Raspunsurile date de cele trei institutii ale statului nu clarifica o serie de aspete:

1. In baza carei legi s-a implicat statul sa tipareasca un pliant care face reclama, pe banii unor firme private, unor aditivi folositi in produsele acestora?

2. Cine a initiat acest parteneriat public-privat?

3. Cum s-a ajuns ca siglele celor trei autoritati sa gireze o initiativa particulara, o promovare a aditivilor alimentari?

4. Cine verifica provenienta si gestionarea fondurilor?

5. De ce in pliant nu apar informatii privind cercetarile asupra aditivilor alimentari si a pericolelor pe care le au asupra sanatatii anumitor persoane?

Asa cum v-am informat in ziarul de ieri, Jurnalul National da in judecata Ministerul Sanatatii, ANPC si ANSVSA, deoarece au acceptat sa faca reclama unor produse periculoase.
×
Subiecte în articol: observator statului legislatia