x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Avem aliati!"

"Avem aliati!"

de Ana Ilie    |    01 Sep 2005   •   00:00
"Avem aliati!"

Ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a cerut ambasadorilor sa contribuie la "restaurarea demnitatii nationale", cu "spatele drept, atentie pentru fiecare dintre noi, activitate fara pauza si, in primul rand, constiinta ca avem un viitor".

Ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ieri, in cea de-a treia si ultima zi a reuniunii diplomatiei romanesti, ca "pentru prima data in 15 ani Romania are aliati".

PROIECT POLITIC. Ungureanu a dorit sa le transmita celor 110 ambasadori si reprezentanti ai tarii noastre in lume, dar si presei si invitatilor straini ca "Romania nu mai alearga pe un culoar separat", in conditiile in care proiectul euroatlantic se apropie de sfarsit. Seful diplomatiei romane a insistat asupra faptului ca Romania are "un proiect politic clar, un drum pe care poate sa mearga, o busola care arata un singur punct cardinal", anume aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Ungureanu a subliniat ca, deja, in calitate de observator activ, Romania are o voce in cadrul institutiilor europene, iar ambasadorii trebuie sa tina cont de acest lucru, pentru ca este vorba despre un proces de "restaurare a demnitatii nationale". Reprezentantii tarii noastre in lume trebuie sa-si asume, potrivit lui Ungureanu, rolul de "releu", sa transmita in timp util semnalele si sfaturile partenerilor si sa aduca la cunostinta altora actiunile Romaniei. Este vorba despre un indemn al sefului Externelor pentru adoptarea unui alt tip de "conduita diplomatica", dominata de ordine, pragmatism si rigoare. "Va rog sa existati asa cum trebuie sa existe Romania, cu spatele drept, atentie pentru fiecare dintre noi, activitate fara pauza si, in primul rand, constiinta ca avem un viitor", le-a spus Ungureanu ambasadorilor, la finalul unui discurs ce a trecut in revista provocarile cu care diplomatia romaneasca se confrunta.

PREMIILE DIPLOMATIEI PE ANUL 2005
Marele Premiu al diplomatiei romane: Neagu Djuvara, pentru intreaga activitate dedicata istoriei diplomatiei si istoriei romanilor, si Alexandru Paleologu, pentru rolul exceptional in promovarea imaginii unei culturi si a unei Romanii europene.

Premiul "Ambasador al anului 2005": Lazar Comanescu, seful Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, pentru contributia deosebita avuta la pregatirea semnarii Tratatului de Aderare la UE.

Premiul pentru performanta diplomatica: Ana Voicu, prim-colaborator al Ambasadei Romaniei de la Madrid, pentru consolidarea relatiilor romano-spaniole; Mircea Gheordunescu, consulul general al Romaniei la Milano; Mihai Delcea, consulul Romaniei din Ambasada de la Londra; prof. univ. Ioan Aurel Pop, directorul Institutului Cultural Roman de la Venetia; Ioan Tudor, functionar international din centrala MAE.

Premiul pentru performanta diplomatica, categoria debut diplomatic: Liviu Dumitru, seful Oficiului Frontiere si Delimitari Maritime.

Premiul special al ministrului: Anca Ilinoiu, consilier de stat la Administratia Prezidentiala; Maria Ligor, director general pentru relatia cu UE; Victoria Gavrilescu, director general pentru Drept International si Tratate; Ovidiu Dranga, director general pentru Afaceri Politice; Razvan Rusu, director general pentru Europa extinsa; Cristian Gaginsky, director general pentru Afaceri Consulare; Irina Donciu, director general pentru Europa Occidentala si Centrala; Stelian Stoian, director general pentru Afaceri Globale; Cristian Istrate, director general pentru Politici Strategice; Cosmin Dinescu, director general pentru Afaceri Juridice; Victor Mircea, director general pentru Protocol National.
×
Subiecte în articol: observator general director