x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avem sau nu avem căldură?

Avem sau nu avem căldură?

de Diana Scarlat    |    28 Oct 2008   •   00:00
Avem sau nu avem căldură?

După ce-au suferit de frig în ultimele nopţi, bucureştenii din sudul oraşului se tem de mai rău. Previziunile producătorului ECLEN (Electrocentrale Bucureşti) sunt sumbre: nu sunt bani pentru a se asigura căldura şi apa caldă la iarnă, iar frigul din case e consecinţa datoriilor uriaşe ale RADET.

În timp ce oamenii îngheaţă în case în 2.500 de blocuri din sudul Bucureştiului, aşteptând căldură de la RADET, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti ne-ncălzeşte din vorbe. Virgil Ramba, directorul RADET, susţine că regia îşi plăteşte zilnic datoriile către producătorul ECLEN şi n-avem motive să ne temem de îngheţ la iarnă. “Astăzi e prima zi în care sunt îndeplinite condiţiile legale (temperaturi mai mici de 10 grade Celsius trei zile la rând). A fost o defecţiune la centrală în sud şi se va da drumul la căldură.” Directorul RADET nu înţelege nemulţumirea oamenilor care-au îngheţat trei zile şi trei nopţi în cartierele Pantelimon, Colentina şi Titan şi pare a nu înţelege nici avertismentele venite din partea ECLEN, în legătură cu imposibilitatea de a mai lua credite pentru a plăti în continuare combustibilul.

S-A ARS GAZU’
“N-are nici o legătură datoria către ECLEN cu problemele de la Cet Sud. Ne-am înţeles cu dânşii că le dăm 141 de milioane pe lună şi treaba se rezolvă”, ne asigură directorul Ramba. Pe de altă parte, încă din vară, ECLEN anunţa că Bucureştiul şi Constanţa ar putea să nu fie alimentate cu căldură la nivelul necesarului în această iarnă. Mai mult, probleme sunt la nivelul întregii ţări, în afară de Bucureşti, Constanţa şi Suceava, o situaţie critică înregistrându-se la Iaşi şi în toate oraşele mici. Aceasta ar fi consecinţa faptului că datoriile nu au fost plătite, astfel neexistând resursele financiare pentru plata combustibilului. Mai sunt ceva rezerve de păcură, însă nu pot fi suficiente pentru încălzire la iarnă. ELCEN spune că declaraţiile reprezentanţilor RADET sunt în total dezacord cu realitatea. Producătorul a informat în repetate rânduri opinia publică şi RADET că nu mai poate contracta credite deoarece nu mai are cu ce le garanta. Asta fiind situaţia, ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, care asigură căldură şi apă caldă menajeră pentru aproape 600.000 de locuinţe în Bucureşti şi 80.000 în Constanţa, spune că în această iarnă va avea probleme grave cu achiziţia combustibililor, în condiţiile în care cele două regii nu-şi achită cel puţin parţial datoriile, pentru a se putea plăti astfel furnizorii de combustibil.

ÎNGROPAŢI ÎN DATORII
Reprezentanţii SC Electrocentrale Bucureşti SA mai spun că, în timp ce regiile fac promisiuni populaţiei, datoriile către producătorul ELCEN au crescut. Dacă RADET Bucureşti avea datorii de 737,562 milioane de lei la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, la data de 12 octombrie 2008 cuantumul datoriilor acesteia se ridică la 767,671 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de circa 600 milioane de lei. Iar suma creşte de la o zi la alta. Directorul RADET îi contrazice şi în această privinţă pe reprezentanţii ECLEN: “Datoria nu creşte pentru că noi am plătit până acum mai mult decât am avut factura. Nici vorbă de iarnă fără căldură şi fără apă caldă”. Deşi Ramba ne asigură că nu trebuie să ne gândim că vom avea căldură cu porţia, producătorul îl contrazice, spunând că în această iarnă va fi silit să livreze căldura proporţional cu sumele primite de la distribuitori, deoarece nici un furnizor nu-i va livra gaze naturale fără plată. Aceeaşi situaţie critică se înregistrează şi la Constanţa, unde reprezentanţii RADET susţin în continuare că nu vor fi probleme cu încălzirea în această iarnă.

×
Subiecte în articol: observator iarna radet căldură