x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Averea lui DIP - La un pas de Curtea Constitutionala

Averea lui DIP - La un pas de Curtea Constitutionala

de Miruna Pasa Petru    |    19 Sep 2006   •   00:00
Averea lui DIP - La un pas de Curtea Constitutionala

Procesul privind legalitatea averii lui Dan Ioan Popescu si a sotiei sale ar putea determina verificarea constitutionalitatii legii in baza careia demnitarul a fost deferit justitiei. Inalta Curte de Casatie si Justitie hotaraste astazi daca aspectele reclamate ieri de avocatii familiei Popescu vor fi trimise la Curtea Constitutionala.

Procesul privind legalitatea averii lui Dan Ioan Popescu (foto) si a sotiei sale ar putea determina verificarea constitutionalitatii legii in baza careia demnitarul a fost deferit justitiei. Inalta Curte de Casatie si Justitie hotaraste astazi daca aspectele reclamate ieri de avocatii familiei Popescu vor fi trimise la Curtea Constitutionala. Aparatorii au sustinut ieri ca unsprezece articole din legea 115/1995, privind controlul averii demnitarilor incalca flagrant legea suprema si au cerut suspendarea procesului pana la lamurirea situatiei. Nu numai aparatorii familiei Popescu au pledat ieri pentru trimiterea legii la Curtea Constitutionala, ci chiar procurorul de sedinta.

MOTIVELE. Potrivit avocatilor, prin acest act normativ a fost incalcata inclusiv prezumtia constitutionala a legalitatii averii. "Averea demnitarului este prezumata a fi ilicita, prin acest act normativ. Contrar legii supreme. Se schimba sarcina probei. Nu autoritatile trebuie sa mai demonstreze ca averea respectiva a fost obtinuta ilicit, ci demnitarul trebuie sa probeze ca averea sa este licita", a pledat avocatul Ana Diculescu. De asemenea, aparatorii au sustinut ca instanta suprema nu a fost sesizata legal, ci de un organism neconstitutional, Comisia Speciala de verificare a averilor demnitarilor, din care, pe langa judecatori, face parte si un procuror.

×
Subiecte în articol: observator