x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Averse cu prosti

Averse cu prosti

10 Mai 2005   •   00:00

La trei saptamani dupa ce apele au invadat judetul Timis, guvernantii au descoperit ca dispun de pompe de evacuare a apei. Mai mult, Romania e producatoare de astfel de utilaje.

  • de VALI BLANARU, DAN CONSTANTIN
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • SOC. Vicepremierul Seculici a descoperit ca avem pompe de mare capacitate. Inca nu se stie unde sunt localizate
    Uriasele cantitati de apa aduse de inundatiile din Banat trebuie cat mai rapid evacuate. Una dintre solutii este utilizarea unor pompe de mare capacitate care sa arunce apa din incintele inundate spre cursul raurilor. Deoarece autoritatile romane au declarat ca nu dispun de utilajele necesare, Ungaria a sarit sa ne ajute. Ca atare, in Timis au sosit in ultimele zile 100 de specialisti si 25 de motopompe din Ungaria. Acordul prevede ca partea romana trebuie sa asigure combustibilul pentru pompe si cazarea muncitorilor. Cand pompele unguresti au inceput sa fie amplasate, au inceput si problemele.

    COMBUSTIBILUL. O motopompa de debit mare consuma circa 10 tone de motorina pe zi. Autoritatile locale s-au vazut depasite de aceasta solicitare, Prefectura din Timis si primariile localitatilor inundate neavand combustibil nici macar pentru barcile folosite acum ca mijloc de transport. Ca atare, in regim de urgenta, se va elibera motorina de la rezerva de stat. Conditiile de plata urmeaza sa fie si ele reglementate potrivit situatiilor de criza.

    SURPRIZA. Puhoaiele stapanesc Banatul de cateva saptamani. Surprinzator, autoritatile centrale nu au gasit in Romania pompele care vin acum din Ungaria. Pana ieri, cand guvernantii s-au luminat. Vicepremierul Gheorghe Seculici a declarat ca in Romania exista pompe de evacuare a apei de tipul celor aduse din Ungaria, dar ca, din cauza lipsei de comunicare intre institutii, nu s-a stiut unde sunt si ca este nevoie de ele. El a declarat ca nu se cunoaste exact cate astfel de pompe de apa sunt in Romania pentru ca nu s-a facut vreodata un inventar privind astfel de dotari.

    GAFA. In Romania functioneaza de cateva decenii un mare producator de pompe. Numele lui, Aversa, este cunoscut in lume, dar de el nu au auzit cei de la Guvern. Uzina de langa Obor a dotat intregul sistem de irigatii din Romania cu pompe de mare putere. Directorul Gheorghe Matei a facut ieri o declaratie-soc: "Am trimis la Secretariatul General al Guvernului o oferta de cateva saptamani. Nu am primit nici un raspuns". Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, adauga si ea o proba de competenta: "Nu exista pompe mobile pentru ca nimeni nu si-a pus pana acum problema cumpararii unor astfel de echipamente".

    ×
    Subiecte în articol: observator pompe