Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe două râuri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Este vorba despre râurile Bârzava şi Moraviţa (Caraş-Severin/Timiş), începând de astăzi, ora 12:00, şi pe Motru – amonte Faţa Motrului (judeţul Mehedinţi) începând de joi, ora 10:00.
De asemenea, se instituie cod galben începând de astăzi, ora 12:00, pe râurile: Crasna (judeţele Sălaj/Satu-Mare), Barcău (judeţele Sălaj/Bihor), Crişuri (Cluj, Bihor, Hunedoara şi Arad), Bega, Bega Veche (Timiş), Timiş, Caraş, Nera (Caraş-Severin/Timiş). Cod galben se instituie, începând de mâine, ora 10:00, pe Cerna (Gorj, Caraş-Severin şi Mehedinţi), Desnăţui (Dolj), Jiu – sector amonte Podari şi afluenţi (Hunedoara, Gorj şi Dolj), Lotru (Vâlcea), afluenţii Oltului inferior (Vâlcea/Olt), Vedea (Olt), afluenţii Argeşului superior (Argeş), Dâmboviţa – amonte Malu cu Flori (Argeş/Dâmboviţa), Prahova, Teleajen (Prahova) şi Buzău superior (Braşov/ Covasna). Avertizările au fost emise având în vedere situaţia hidrologică actuală, ploile prognozate şi topirea zăpezii.
Vremea probabilă 4 martie 2009
• de Dan PanaitescuÎn ultimele 24 de ore, vremea a continuat să se încălzească. Au mai fost minime negative în special în Moldova, jumatătea de est a Munteniei, în Dobrogea şi în estul Transilvaniei, unde cerul a rămas degajat, dar valorile nu au mai fost atât de scăzute ca în ultimele nopţi. Procesul de încălzire va continua, dar ca aspect vremea va fi în general instabilă pentru că multe dintre ploi vor avea caracter de aversă.
Acestea vor fi determinate de succesiuni noroase care vor evolua în zona ţării noastre şi în împrejurimile acesteia. Ploi vor fi şi la munte, exceptând zona foarte înaltă, unde se mai menţin condiţii de lapoviţă şi de ninsoare. Sub presiunea temperaturilor ridicate, stratul de zăpadă a mai scăzut. Pe alocuri s-a tasat, o parte din el s-a topit, iar sub presiunea ploilor diminuarea va fi serioasă şi rapidă. În consecinţă, debitele râurilor, în special ale celor mici, aferente zonelor deluroase şi montane, vor creşte simţitor. Începând de la noapte, se va intensifica si vântul, îndeosebi în Câmpia Română şi în Câmpia de Vest, în cea mai mare parte a Moldovei, dar şi în regiunile în general protejate de arcul carpatic. Poate ajunge să sufle tare şi în rafale pe litoral, în Delta Dunării şi în bazinul vestic al Mării Negre, unde se vor forma valuri, dată fiind direcţia acestuia dinspre larg către ţărm. (meteorolog Romica Jurca)
BUCUREŞTI
Centru: max.: 12°C min.: 3°C
Periferie: max.: 11°C min.: 2°C
Azi (miercuri):
Vremea se va încălzi uşor. Cerul va fi variabil, cu înnorări seara şi noaptea, însă doar spre dimineaţă vor fi condiţii să plouă slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică va scădea.
Mâine (joi):
Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla moderat, cu intensificări în cursul zilei. Presiunea atmosferică va continua să scadă.
Maxima: 10°C; minima: 5°C.
Poimâine (vineri):
Vremea va fi caldă. Cerul va fi temporar noros şi trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Maxima: 14°C; minima: 6°C.
LA MUNTE
Azi (miercuri):Vremea se va încălzi uşor. Ziua cerul va fi variabil, cu înnorări în Carpaţii Occidentali şi în Carpaţii Meridionali, unde doar izolat vor fi precipitaţii slabe. Noaptea, nebulozitatea se va extinde şi va ploua în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali şi pe arii restrânse în rest. La altitudini de peste 1.800 m, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ninsoare. Vântul se va intensifica treptat, mai ales pe creste.
Mâine (joi):
Cerul va fi noros, ploile se vor extinde în toate masivele, iar vântul va sufla tare. În Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii Orientali, cantităţile de apă vor fi însemnate. În zona înaltă, precipitaţiile vor fi mixte. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent, tendinţa fiind în continuare de uşoară creştere.
Poimâine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros. Va ploua mai ales în Carpaţii Orientali, iar noaptea, îndeosebi în Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali. În zona înaltă, precipitaţiile vor fi mixte. Izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate. Vântul va sufla în general moderat, cu unele intensificări pe creste.
PROGNOZA ÎN EUROPA
În vestul şi în sudul continentului, cerul va fi mai mult noros şi va ploua. Înnorări şi ploi vor fi şi în ţările centrale, dar pe arii mai restrânse, în timp ce în nordul Europei vor predomina ninsorile. Cantităţile de apă vor fi mai însemnate (până la 15... 20 l/mp) în sudul Franţei, în zona Munţilor Pirinei şi a Alpilor Dinarici, iar în nordul Italiei şi în Munţii Alpi vor depăşi 25... 30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Vântul va prezenta intensificări în majoritatea regiunilor, exceptând estul şi nord-estul, unde va fi slab şi moderat. Temperatura aerului va marca o scădere în vestul extrem, iar în rest va fi în uşoară creştere şi va avea maxime mai ridicate decât cele normale pentru începutul lunii martie. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante faţă de intervalul anterior de prognoză, lucru care nu se va schimba nici în următoarele zile. (meteorolog Romica Jurca)METEO EXTREM
Astăzi avem coduri portocalii pentru trei ţări din Europa. Prima avertizare cod portocaliu, pentru vânt, ninsoare şi agitaţie maritimă, o întâlnim în Spania. Cea de-a doua a fost lansată pentru ploaia, descărcările electrice şi vântul din Italia, iar pe cel de-al treilea îl găsim în Norvegia, pentru risc de avalanşă. Tot în Norvegia mai avem două avertizări cod galben pentru vânt şi ninsoare, avertizări pe care le întâlnim şi în Finlanda.Citește pe Antena3.ro