x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertisment: Vârful epidemiei în România va fi după sărbătorile de Paște

Avertisment: Vârful epidemiei în România va fi după sărbătorile de Paște

21 Mar 2020   •   18:50
Avertisment: Vârful epidemiei în România va fi după sărbătorile de Paște

Vârful epidemiei de coronavirus va fi înregistrat în România cu siguranță după sărbătorile de Paște, chiar dacă s-au luat măsuri, a declarat, la Marius Tucă Show, prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

„S-a estimat că aprilie-mai va fi o perioada de vârf, dar această prognoză nu exclude ca vârfurile să apară în mai”, a spus Doina Azoicăi. „S-a dovedit faptul că cea mai bună soluție e această metodă de distanțare socială. În momentul de față suntem cu un număr de peste 100 de cazuri, suntem în scenariul 3 de pandemie. La momentul acesta, această transmitere locală este încă restrânsă, s-a dovedit faptul că este o transmitere intracomunitară”.

Imunizarea în masă poate apărea în situația în care peste 70% din comunitatea respectivă sau 70% din persoanele din comunitatea respectivă au trecut prin infecție, spune prof. dr. Doina Azoicăi.

Președintele societății de epidemiologie spune că noul coronavirus face parte dintr-o familie mai largă de viruși, iar existența mai multor serotipuri a determinat apariția la om a diferitelor manifestări. „În mod obișnuit tulpinile obișnuite pot da o răceală comună, la un moment dat în 2003 s-a modificat dat fiind faptul că aceste tulpini de coronavirus pot fi prezente la organismele extraumane. Atunci, prin adaptarea unui subtip de coronavirus la un organism extrauman, a determinat apariția sindromului SARS, care s-a extins în mai multe țări. A determinat un număr mare de decese. S-a demonstrat faptul că aceste tulpini de coronavirus în timp își găsesc gazdă umană pentru a se multiplică și a îmbolnăvi”.

„Încă se scrie istoria acestei pandemii. Peste 85% din manifestări sunt uşoare și medii. Perioada de incubație este mai mare decât la gripă”, spune Doina Azoicăi.

Contactul direct cu o potențială sursă reprezintă pericolul cel mai mare pentru contaminarea celor din jur. „După 4 zile de la contaminare deja persoana respectivă, chiar dacă e în intubație, e contagioasă. Testarea nu este lesne de făcut, implică o capacitate de diagnostic în laboratore speciale și multă resursă umană. Primele simptome pot apărea în 7-14 zile”.

Doina Azoicăi spune că a fost căutată de oficialii de la Guvern, dar nu foarte mult. „M-au căutat, însă nu foarte mult. I-am căutat eu pe ei. Le-am transmis anumite opinii din partea comisiei de epidemiologie. Sper că au fost de folos. Noi suntem pe baricade așa cum e toată comunitatea din România. Suntem într-un moment în care adunăm informații. Lumea știntifică medicală e în căutare de adevăr. Această emergența a virusului nu trebuia să fie o surpriză. În 1918 a fost pandemia de gripă spaniolă când s-au pierdut peste 50 de milioane de oameni. OMS a dat mai multe semnale”, a spus ea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vârful pandemiei în România