x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertizări: Cod portocaliu

Avertizări: Cod portocaliu

de Marina Constantinoiu    |    Anca Ardeleanu    |    26 Aug 2007   •   00:00
Avertizări: Cod portocaliu

Ploi torenţiale, vănt puternic şi descărcări electrice, comitetele pentru situaţii de urgenţă, in alertă. Pe scurt, din nou avertizare cu cod portocaliu in ţară.

Ploi torenţiale, vănt puternic şi descărcări electrice, comitetele pentru situaţii de urgenţă, in alertă. Pe scurt, din nou avertizare cu cod portocaliu in ţară.

Administraţia Naţională de Meteorologie a reactualizat ieri atenţionarea meteo emisă vineri, care se va menţine pănă măine la ora 03:00. Astfel, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat in cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin: intensificări de vănt ce vor lua şi aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi averse care pot fi şi torenţiale.

POTOP. Cantităţile de apă vor depăşi local 25... 30 l/mp, iar izolat 40... 50 l/mp, la inceput in zona Carpaţilor Orientali şi in Moldova, apoi cu precădere in Dobrogea şi Muntenia, precum şi in zona Carpaţilor Meridionali. Totodată, specialiştii ANM avertizează cu privire la fenomenele meteorologice periculoase. In aceste condiţii, 11 judeţe ale ţării au primit pentru astăzi şi măine o avertizare cotată cu cod portocaliu. Astfel in judeţele Vrancea, Bacău, Buzău şi Prahova şi in zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ, Dămboviţa, Argeş, Harghita, Covasna şi Braşov vor fi ploi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 50 l/mp şi izolat 70... 80 l/mp.

TRAGEDIA GREACĂ. In timp ce la noi este aşteptat potopul, la greci incendiile au provocat un adevărat prăpăd: cel puţin 41 de oameni şi-au pierdut viaţa in Peninsula Peloponez. Flăcările continuă să se extindă şi ameninţă, din nou, capitala ţării, Atena, unde ieri o mănăstire a fost evacuată, iar principala autostradă care face legătura intre Atena şi aeroportul internaţional a fost blocată. Grecia a cerut deja ajutor UE pentru a sprijini sutele de sinistraţi.

VICTIME. Echipele de intervenţie nu au oferit nici un fel de detalii despre identitatea victimelor, dar au declarat că acestea au fost găsite carbonizate in maşini şi cabane din zona localităţii Zacharo, in sud-vestul peninsulei. Numărul incendiilor depistate pe teritoriul ţării se ridică acum la 170. Premierul elen Costas Caramanlis a calificat moartea concetăţenilor săi drept o tragedie fără precedent.

Comentariul specialistului:

Presiunea atmosferică la nivelul solului se menţine ridicată in Romănia, dar circulaţia aerului se va realiza din sector nordic, fapt ce va determina o scădere a valorilor de temperatură la scara ţării. Datorită structurilor de altitudine ce induc instabilitate atmosferică, se vor semnala şi precipitaţii, mai frecvent in jumătatea de sud-est a ţării şi la munte, unde şi cantităţile de apă pot fi mai insemnate. Vor fi şi descărcări electrice şi intensificări ale văntului, local la inceput, apoi in diminuare atăt ca intensitate, căt şi ca areal.

meteorolog Viorica Dima

Bucureşti:

Azi (duminică):

Vremea va fi instabilă şi se va răci. Cerul va fi noros.

Vor fi averse, posibil insemnate cantitativ, şi descărcări

electrice. Maxima: 28°C, iar minima: 16°C.

Măine (luni):

Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab pănă la moderat.

Maxima: 30°C, iar minima: 17°C.

Poimăine (marţi):

Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab pănă la moderat.

Maxima: 30°C, iar minima: 17 °C.

La munte:

Azi (duminică):

Vremea va fi instabilă şi se va răci. Cerul va fi noros şi local in Meridionali şi Orientali vor fi averse. Ploile vor avea şi caracter torenţial: 25... 30l/mp şi izolat 40...

50 l/mp. In zona Carpaţilor de Curbură şi in Meridionali, cantităţile de apă vor depăşi 70... 80 l/mp.

Măine (luni):

Cerul va fi noros şi izolat vor fi averse.

Poimăine (marţi):

Cerul va fi variabil şi izolat, vor fi averse şi descărcări electrice. Văntul va prezenta intensificări.

Pe litoral:

Azi (duminică):

Vremea va deveni instabilă şi se va răci. Vor fi averse. Maxima: 29... 31°C, iar minima: 19°C. Temperatura apei mării va fi de 24°C.

Măine (luni):

Cer noros şi averse. Maxima: 26...28°C, iar minima: 18... 20°C. Temperatura apei mării va fi de 23°C.

Poimăine (marţi):

Vremea va fi frumoasă, iar cerul variabil. Maxima: 27... 29°C, iar minima: 18... 20°C. Temperatura apei mării va fi de 23°C.

×
Subiecte în articol: observator cerul averse