x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aviz amatorilor. Penitenciar de 5 stele, la Vaslui, din 2024

Aviz amatorilor. Penitenciar de 5 stele, la Vaslui, din 2024

de Adrian Stoica    |    07 Noi 2022   •   07:25
Aviz amatorilor. Penitenciar de 5 stele, la Vaslui, din 2024

România a fost acuzată de multe ori de către Comisia Europeană și organizațiile pentru drepturile omului că nu oferă condiții de trai decente pentru persoanele aflate în penitenciare. La Penitenciarul Vaslui, situația este pe cale să se schimbe, aici urmând să se ridice până în 2024 un centru de detenție conform standardelor UE.

Pentru atribuirea contractului de construcție, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va organiza pe 5 decembrie o licitație, valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproape trei milioane de euro, fără TVA. Majoritatea penitenciarelor din România nu respectă standardele comunitare în ceea ce privește condițiile de viață ale deținuților. Suprapopularea, lipsa unor condiții de trai decente, asistența medicală precară etc. se numără printre lipsurile sistemului de penitenciare reținute în ultimul raport al Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei din luna aprilie a acestui an.

Proiectul de la Penitenciarul Vaslui va fi finanțat printr-un grant norvegian și el implică demolarea a cinci dintre clădirile actualei închisori și construirea unui complex nou. El va fi compus dintr-un pavilion de detenție pentru 210 persoane, un pavilion multifuncțional, în care se vor desfășura activități în comun de către angajații penitenciarului și angajații Serviciului de Probațiune Vaslui, un teren de sport, trei curți de plimbare și alte facilități necesare pentru buna desfășurare a activităților la standarde europene. Unul dintre elementele de noutate este faptul că în pavilionul de detenție sunt prevăzute spații pentru dezvoltarea autonomiei persoanelor private de libertate, în care acestea își vor putea găti, spăla și călca.

Avocatul Poporului trage un semnal de alarmă

În cursul acestui an, instituția Avocatul Poporului a făcut un control la Penitenciarul Vaslui, iar raportul realizat în luna iunie a scos în evidență multe deficiențe. De exemplu, persoanelor deținute aici nu li se asigura norma minimă de 4 metri pătrați/persoană și 6 metri cubi de aer, mobilierul era vechi, deținuții erau obligați să mănânce în celulă, în pat, pe genunchi, în lipsa meselor. Deși penitenciarul era deservit de un personal medical, acesta era insuficient și, în plus, nu includea și un medic psihiatru, astfel încât cazurile de boli psihice erau îndrumate către alte unități. Nici posturile de psihologi nu erau ocupate în totalitate, din cele șase prevăzute în organigramă, doar patru erau încadrate cu personal. Penitenciarul Vaslui este o unitate de detenție cu regim deschis și semideschis. 

Deși Penitenciarul Vaslui are o capacitate maximă de 430 de locuri, aici sunt închise 722 de persoane, ceea ce înseamnă un procent de ocupare de 168% din capacitate legală, arată un raport din luna iunie a acestui an, realizat de Avocatul Poporului.

Cifra 40 de penitenciare funcționează în România, la care se mai adaugă patru centre de detenție. Numărul persoanelor închise a înregistrat un trend ascendent anul trecut, de la 21.753, în 2020, la 22.989. Deficitul de locuri de cazare, raportat la un spaţiu minim de 4 mp pentru fiecare deţinut, a crescut de la 3.489 la 4.319 locuri la finalul anului 2021, potrivit raportului anual al ANP.

Nume celebre, după gratii, la Vaslui

De-a lungul anilor, nume sonore din politică, și numai, au fost trimise la reeducare la Penitenciarul Vaslui. De exemplu, pe aici a trecut fostul ministrul PNL al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat în celebrul dosar „Transformatorul” la cinci ani cu executare în 2014. Tot aici a ajuns și Radu Prisăcaru, fost prefect liberal al județului Iași și un apropiat de-al lui Relu Fenechiu, el fiind condamnat în 2014 la patru ani de închisoare într-un dosar de mită. Aici și-a ispășit pedeapsa și fostul președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), Mihail Vlasov, care a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. În spatele gratiilor se află acum aici fostul primar al orașului Iași Gheorghe Nichita, condamnat în august anul acesta pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul „Amanta”, după ce procurorii l-au acuzat că a folosit Poliția Locală pentru a-și spiona amanta, o angajată a primăriei.

Și Penitenciarul Iași se modernizează

Penitenciarul din Vaslui nu este singurul din Moldova care intră într-un proces de modernizare. Și Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi va fi modernizat, consolidat şi extins. În acest caz, valoarea investiției este estimată la circa 205.000 de lei. Penitenciarul Iași a ajuns anul acesta de mai multe ori în atenția opiniei publice, după ce un deținut și-a ucis colegul de celulă cu o găleată, un altul a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus după gratii, iar gardienii au apelat la un protest inedit - excesul de zel, pentru a atrage atenția autorităților asupra problemelor cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi.

 

 

 

×