x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocată şi gardian, complici la corupţie

Avocată şi gardian, complici la corupţie

de Violeta Fotache    |    22 Ian 2010   •   00:00

Simona Niculina Filip, avocat în cadrul Baroului Cluj, şi Ion Măceşanu, agent la Penitenciarul Craiova, vor fi judecaţi pentru că s-au făcut fraţi de euroi cu un inculpat arestat preventiv, pentru a-l scoate liber din Penitenciarul Craiova. Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe cei doi inculpaţi, avocata în stare de arest, iar gardianul în stare de libertate, pentru trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la trafic de influenţă.



Comisionul de la şpagă
Avocata a pretins mai întâi 10.000 de euro de la un inculpat trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru trafic de influenţă şi cazat după gratiile Penitenciarului Craiova. S-a întâmplat la 18 decembrie 2009. Trei mii pentru ea, cu titlu de onorariu, şi şapte mii pentru a-i remite magistraţilor din cadrul Curţii de Apel Craiova şi Tribunalului Dolj. Scopul era obţinerea generozităţii magistraţilor în a-l pune în libertate pe inculpat (sub control judiciar), dar şi pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti în favoarea acestuia.

Potrivit comunicatului DNA, 18 zile mai târziu, la 5 ianuarie 2010, avocata Filip a mai cerut încă 2.000 de euro. De data aceasta femeia a spus că are influenţă asupra procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Craiova. Destulă cât să-i determine să nu mai declare apel în dosarul inculpatului. Cum mituitorul a formulat denunţ la DNA, la 21 decembrie 2009, prin intermediul unui investigator cu identitate reală autorizat de procurori, denunţătorul i-a dat avocatei suma de 3.000 de euro. Restul de 7.000 i l-a livrat avocatei la 8 ianuarie 2010, moment în care s-a şi realizat flagrantul.

Anchetatorii DNA susţin că în demersul său avocata a fost ajutată de agentul Penitenciarului Craiova, Ion Măceşanu. Acesta a "intermediat relaţia" dintre arestat şi avocată, prezentând-o ca pe un avocat cu mare trecere la judecătorii şi procurorii din Craiova şi care i-ar putea obţine eliberarea. A făcut şi el precum "peştele" care laudă prostituatele ale căror servicii vrea să le vândă. Numai că, spre deosebire de proxenet, care ia grosul banilor şi lasă resturile fetelor, gardianul de la puşcărie s-a ales doar cu 1.000 de euro. Adică 10% din prima şpagă cerută de avocată! Curat comision.

La 9 ianuarie 2010, avocata Filip a fost reţinută pentru 24 de ore, în aceeaşi zi fiind arestată de Curtea de Apel Craiova pentru 15 zile, mandatul fiind prelungit ulterior de instanţă. Pentru confiscarea primei tranşe de bani (3.000 de euro), procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor sume de bani aflaţi în contul bancar al avocatei inculpate.

Dosarul va fi soluţionat la Curtea de Apel Craiova.

×
Subiecte în articol: observator