x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocaţii lui Năstase, atacaţi în şedinţa CSM. Kovesi: Ne-am săturat să fim acuzaţi de faptul că facem dosare politice

Avocaţii lui Năstase, atacaţi în şedinţa CSM. Kovesi: Ne-am săturat să fim acuzaţi de faptul că facem dosare politice

26 Iun 2012   •   06:29
Avocaţii lui Năstase, atacaţi în şedinţa CSM. Kovesi: Ne-am săturat să fim acuzaţi de faptul că facem dosare politice

Consiliul Superior al Magistraturii acuza un comportament nepotrivit fata de justitie in cazul adrian Naastase. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a declarat ca reactia avocatilor lui Nastase prejudiciaza autoritatea judecatoreasca. "Ne-am saturat sa fim acuzati de faptul ca facem dosare politice. Cei care ne-au acuzat nu au adus dovezi in acest sens", a spus Kovesi, in cadrul sedintei CSM.

"Cel putin eu, in ultima perioada, constat ca atat eu, in calitate de conducator al institutiei, dar si colegii care lucreaza aceste dosare, suntem acuzati mereu ca facem dosare politice. Niciodata nu s-au prezentat indicii in acest sens. Cercetarile din dosarele noastre au vizat toate zonele politicului. Am cercetat persoane din toate partidele", a spus procurorul general.

"Daca gasiti solutia magica de a opri libertatea de expresie a oamenilor politici m-as bucura. Ar fi extrem de interesant sa vad cum am putea sa generam o atitudine de rezerva. Nu avem solutie pentru asa ceva", a declarat ministrul Justitiei, Titus Corlatean, prezent la sedinta.

Laura Codruta Kovesi a mai spus ca se verifica si modul in care s-a pus in aplicare mandatul in cazul lui Nastase: “Am sa verific modul in care organele politiei judiciare au pus in aplicare si demersurile pe care le-au facut pentru a pune in aplicare o hotarare judecatoreasca definitiva si in cazul in care o sa constat ca acest lucru nu s-a intamplat sau ca nu au respectat toate procedurile sau ca nu au facut toate demersurile cu siguranta am sa retrag avizul acelor politisti".

Atat fostul presedinte al CSM Horatius Dumbrava, cat si judecatorul Cristian Danilet au spus ca avocatii lui Adrian Nastase au avut un comportament nepotrivit fata de justitie.

Totodata, Horatius Dumbrava a cerut sanctionarea Avocatului Poporului, pentru ca s-a antepronuntat in dosarul lui Adrian Nastase. El a cerut suplimentarea ordinii de zi a sedintei CSM, pentru a fi luata in discutie aceasta situatie si pentru eventuale masuri.

Potrivit purtatorului de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu, CSM poate decide sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea verificarii modului in care a fost afectata independenta justitiei prin declaratiile avocatilor lui Nastase sau poate recurge la o actiune mai moderata, in sensul de a face o declaratie comuna prin care sa avertizeze mass-media asupra impactului pe care il poate avea pozitia unor invitati in cadrul emisiunilor televizate.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean a declarat la plecarea sa de la sediul CSM ca se va abtine de la luarea unei decizii in acest caz, insa ii indeamna pe toti la o pozitie ponderata, de rezerva.

"Am propus o abordare pe care o consider corecta - o dezbatere onesta intre membrii CSM care au un rol important cu privire la calitatea si corectitudinea actului de justitie, pentru ca nu am vazut pana acum CSM-ul sa se exprime public atunci cand s-a recurs la justitia televizata, atunci cand deja s-au pus sentinte referitor la vinovatia sau nevinovatia unor persoane", a spus Corlatean.

Acesta a adaugat ca, in calitate de ministru al Justitiei, a avut o atitudine rezervata si nu a comentat in spatiul public chestiuni legate de acest caz.

"Eu cred ca ceea ce este important pentru un stat de drept, este ca toti cei care au intervenit din mediul politic sa manifeste o atitudine de rezerva, de abtinere din comentarii, pentru ca legea este lege iar procedurile sunt proceduri. Este nevoie ca Justitia sa functioneze corect, impartial, imi mentin apelul public la rezerva din partea celor care au o atitudine intr-o parte sau in alta, este important ca institutiile statului sa fie lasate sa-si faca treaba si sa respecte legea si procedurile", a incheiat Titus Corlatean.

×