Avocaţii lui Dinu Patriciu au recuzat judecătorul de la Tribunalul Bucureşti, Constantin Marino Marin, care soluţionează dosarul Rompetrol, însă cererea a fost respinsă de conducerea instanţei, astfel că procesul va continua la 31 martie.
La termenul din 31 martie, instanţa intenţionează să înceapă audierea celor implicaţi în acest dosar.
Instanţa Tribunalului Bucureşti a amânat în repetate rânduri audierea omului de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol, acesta susţinând că doreşte să dea declaraţii atunci când vor fi îndeplinite toate condiţiile legale. Judecătorul aprecia că o parte din avocaţii angajaţi în procesul Rompetrol fac abuz de drept şi tergiversează soluţionarea cauzei.
În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false ori care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.
Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.
Potrivit Parchetului, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.
În octombrie 2008, Irina Mihaela Popovici, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Actele de urmărire penală faţă de Irina Popovici au fost efectuate într-o cauză desprinsă din dosarul Rompetrol (dosarul nr. 111/D/P/2006). În urma cercetărilor, procurorii DIICOT au stabilit că "între faptele reţinute în sarcina inculpatei Irina Mihaela Popovici şi cele reţinute şi descrise prin rechizitoriul din 7 septembrie 2006 (dosarul nr. 111/D/P/2006) există cauzele de conexitate prevăzute de art. 34 lit. c şi d din Codul de procedură penală".
Astfel, procurorii DIICOT au solicitat reunirea cauzelor "în vederea unei bune înfăptuiri a justiţiei, considerând necesar ca toate infracţiunile şi toţi participanţii să fie judecaţi în acelaşi timp de aceeaşi instanţă".
Din probele administrate a rezultat că, în cursul anului 2004, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a făcut mai multe verificări în legătură cu operaţiunile bursiere cu acţiuni ale Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) efectuate în perioada 7-15 aprilie 2004, verificări concretizate într-o serie de "Note" ce au fost prezentate Plenului Comisiei.
"În cadrul acestor «Note» s-au reţinut mai multe fapte de natură contravenţională şi au rezultat indicii temeinice de săvârşire a unor infracţiuni cu privire la piaţa de capital sau de natură economică, fiind făcute propuneri de sesizare a organelor abilitate, inclusiv a celor de urmărire penală", preciza Parchetul instanţei supreme.
De abia la termenul din 27 mai 2009, judecătorul din procesul Rompetrol a dat citire acuzaţiilor aduse de procurori omului de afaceri Dinu Patriciu şi a celorlalte persoane acuzate în acest proces, magistratul considerând că toate problemele procedurale au fost finalizate.
Dinu Patriciu ar fi trebuit să fie audiat la 24 iunie 2009, omul de afaceri susţinând atunci că este pregătit pentru acest pas în dosar, deoarece "de trei ani tot studia dosarul".