x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului: Sistemul actual de amendare pentru lipsa ROVINIETEI încalcă toate principiile şi mai multe drepturi

Avocatul Poporului: Sistemul actual de amendare pentru lipsa ROVINIETEI încalcă toate principiile şi mai multe drepturi

30 Mai 2012   •   07:32
Avocatul Poporului: Sistemul actual de amendare pentru lipsa ROVINIETEI încalcă toate principiile şi mai multe drepturi

Numerosi romani, nemultumiti de prevederile ordonantei guvernamentale care reglementeaza taxa de rovinieta, au depus plangeri in instanta prin care contesta sistemul de aplicare al sanctiunilor pentru neplata acestei taxe. Avocatului Poporului a luat si el atitudine impotriva acestei ordonante. Intr-un interviu acordat pentru RTV.NET, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iancu a explicat de ce aceasta ordonanta nu este constitutionala si ce drepturi incalca.

"In cazul in care un sofer nu are rovinieta, i se aplica o amenda si pe langa amenda tariful inclus in anexa 4 din ordonanta. Pai, acum textul respectiv nu este numai neclar si imprecis, ci este incredibil de defectuos. Sa zicem: de la Bucuresti la Ploiesti sunt 60 de kilometri. Daca in fiecare kilometru, nimeni nu interzice treaba asta, se monteaza cate un aparat prin care sa fie inregistrata existenta sau nu a rovinietei, inseamna ca ar trebui sa avem 60 de amenzi si 60 de despagubiri", a precizat Avocatul Poporului.

Despagubirea platita pe langa amenda reprezinta rovinieta pe un an, nu pe o zi. "Intrebarea care mi-o pun eu: de ce nu pe o zi? In mod normal tariful este exact rovinieta pe un an si ca urmare nu ar mai trebui sa platiti a doua amenda pentru ca despagubirea inseamna rovinieta pe un an pe care tocmai ati platit-o", a explicat Avocatul Poporului.

● Citeste mai mult pe RTV.NET

×