x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BACALAUREAT 2015. Sorin Cîmpeanu "Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă"

BACALAUREAT 2015. Sorin Cîmpeanu "Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă"

24 Iun 2015   •   17:25
BACALAUREAT 2015. Sorin Cîmpeanu "Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă"
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că metodologia prevedea de cinci ani posibilitatea corectării lucrărilor de la probele scrise ale acestui examen în alte judeţe.

"Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă. Există o metodologie de organizare a examenului încă din anul 2011 şi la nivelul anilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, metodologie care prevede posibilitatea corecturii lucrărilor într-un alt judeţ. Elevul nu este interesat de locul în care se corectează lucrările. Metodologia prevedea de cinci ani această posibilitate. Am luat această decizie care este strict organizatorică şi nu afectează nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, profesorii nu trebuie să fie interesaţi decât de numărul de lucrări pe care le au de corectat şi nu de la ce elevi provin acestea.

"Profesorul nu este şi nu poate fi interesat decât de numărul de lucrări pe care poate să le corecteze şi nu de unde provin acestea, ale cui sunt. Sistemul este deja obişnuit pentru că dintotdeauna contestaţiile la lucrările scrise la Bacalaureat s-au judecat în alte judeţe. Oricum lucrările sunt preluate, deşi procedura nu este nici publică, lucrările oricum pleacă din centrele de examen către centrele de corectură. Pleacă din localitatea A spre localitatea B. Acum, dacă vor pleca spre localitatea C dintr-un alt judeţ, nu văd unde este diferenţa. Nu trebuie să aibă niciun fel de emoţii, este doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat pe care ni-l asumăm", a explicat Cîmpeanu.

El a precizat că are încredere în sistemul educaţional românesc şi a spus că a cerut ca modul de formulare a subiectelor să fie unul clar.

"Am încredere în sistemul educaţional românesc, am încredere că vom avea rezultate mai bune la Bacalaureat, deoarece am solicitat, fără a coborî nivelul de exigenţă, să avem mai multă claritate în formularea subiectelor, să nu fie niciun fel de ambiguităţi, mai cu seamă să nu fie incertitudini şi cale de manifestare a subiectivismului la nivelul baremurilor", a susţinut ministrul.

El a arătat că prin adoptarea acestei măsuri costurile în plus sunt "absolut nesemnificative" în comparaţie cu efectul obţinut de eliminare a oricăror suspiciuni de fraudă la examen.

"Costurile pentru această măsură sunt absolut nesemnificative, deoarece de la cele 520 de centre de examen plecau către cele 146 de centre de corectură lucrările tot cu mijloace auto, tot cu pază necesară. Acum dacă aceste distanţe sunt cu un număr de km mai lungi sigur că implică nişte costuri acoperite de către MECŞ, dar acestea sunt absolut nesemnificative în comparaţie cu efectul obţinut de eliminare a oricăror suspiciuni", a mai declarat demnitarul.

El a admis că pot exista unele nemulţumiri din perspectiva sindicală.

"Există nemulţumiri normale din perspectiva sindicală - aceea a faptului că membrii comisiilor de Bacalaureat vor avea într-adevăr mai mult de lucru. Având mai mult de lucru ar trebui să se reflecte şi într-o creştere a resurselor financiare pe care le alocăm pentru comisiile de Bacalaureat. Am înregistrat creşteri ale resurselor alocate pentru plata acestor comisii şi căutăm să identificăm soluţii pentru a fi mulţumiţi, inclusiv din punct de vedere financiar, colegii noştri care participă la procesul de evaluare a probelor scrise de la Bacalaureat", a mai spus reprezentantul MECŞ.

×
Subiecte în articol: bacalaureat 2015 derulare bacalaureat