Absolvenţii de liceu ar putea da examenul de Bacalaureat, care începe luni, 22 iunie, fără profesori.
După ce a chemat cadrele didactice să facă voluntariat în timpul examenului şi a recunoscut că va reuşi cu greu să acopere chelutuielile pentru Bacalaureat, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vine cu o ofertă de nerefuzat: mai puţini bani decât anul trecut. În afară de faptul că li se propun remuneraţii mult mai mici, dascălii au fost şi ameninţaţi în ultima săptămână că vor răspunde cu propriul loc de muncă pentru orice abatere.
Dacă în 2008 un preşedinte de comisie de examinare a primit 1.150 de lei, pentru 2009 ar putea lua doar 800 de lei. Acesta este principalul motiv pentru care profesorii universitari au anunţat că nu mai sunt interesaţi să participe ca preşedinţi de comisii la Bacalaureat. Ministerul Educaţiei are însă o portiţă.
"Dacă este numit un profesor universitar şi acesta refuză să se prezinte, atunci poate fi înlocuit cu un profesor din preuniversitar care are gradul didactic I", a completat Liviu Marian Pop. Situaţia nu este mai roz, însă, nici în cazul profesorilor examinatori. La probele orale sau practice, unui cadru didactic îi este propusă "exuberanta" sumă de 2 lei de candidat, în timp ce anul trecut era plătit cu 4,7 lei.
Profesorii asistenţi ar urma să ia 25 de lei pe zi, faţă de 64 de lei pe zi, cu cât au fost plătiţi anul trecut. Şi o lucrare corectată costă mai puţin, respectiv 4 lei, în loc de 7,5 lei.
Deşi examenul începe luni, 22 iunie, la ora actuală nu există un ordin al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării pentru clarificarea modului de plată a supravegherii la Bacalaureat. Mai mult decât atât, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, că cheltuielile pentru desfăşurarea examenului vor fi greu de acoperit.
Citește pe Antena3.ro