x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat la trei materii

Bacalaureat la trei materii

de Eugenia Mihalcea    |    21 Aug 2009   •   00:00

Ministerul Educaţiei va propune Executivului, la sfârşitul lunii august, o ordonanţă de urgenţă pentru un nou tip de bacalaureat din 2010, conform declaraţiilor Doinei Pană, secretar de stat în minister.



În cazul în care ordonanţa va fi aprobată, examenul de bacalaureat va consta doar din trei probe. Astfel, toţi candidaţii clasei a XII-a vor susţine obligatoriu proba la Limba română scris. A doua probă este la Matematică, pentru filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional, şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional. A treia probă este una la alegere între Fizică, Biologie, Chimie sau Informatică pentru real, tehnologic şi o parte din vocaţional, iar pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional, la alegere între disciplinele socio-umane, respectiv Geografie, Logică, Filosofie, Psihologie, Economie.

Totodată, pe parcursul anului şcolar, în semestrul al II-lea, elevii claselor a XII-a vor susţine obligatoriu două teste de competenţă, unul de competenţă lingvistică (limbi moderne), iar al doilea de competenţă în comunicare (limba română). Aceste teste vor fi notate cu calificative. În plus, la alegere, candidaţii pot susţine şi un test de informatică pentru care vor obţine un certificat.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, a declarat ieri că are obiecţii în legătură cu susţinerea bacalaureatului la trei materii, apreciind că acest examen ar trebui să fie diferenţiat, în funcţie de liceu. "Aşa cum avem licee diferite, ar trebui să avem şi bacalaureat diferit.

De exemplu, dacă termini un liceu de sport, la bacalaureat să predomine disciplinele sportive, dacă termini un liceu de arte, să predomine disciplinele specifice", a afirmat Miclea.

Premierul Emil Boc i-a convocat ieri, la Palatul Victoria, pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi pe preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, în vederea găsirii unor soluţii comune pentru pachetul de legi în domeniul educaţiei. Noile legi ale educaţiei vor fi o combinaţie între Codul Educaţiei, realizat de actualul ministru, Ecaterina Andronescu, şi proiectul Comisiei prezidenţiale, condusă de Mircea Miclea, la cererea premierului Emil Boc.

×
Subiecte în articol: observator legile educatiei