x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baconschi: Avem legitimitate să acţionăm în Libia

Baconschi: Avem legitimitate să acţionăm în Libia

18 Mar 2011   •   14:44

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, astăzi, la Târgu Mureş, după decizia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind posibilitatea statelor membre de a interveni în Libia pentru protejarea civililor, că există legitimitate din partea forului ca să acţioneze inclusiv cu mijloace militare.

"A fost adoptată, în cazul Libiei, o serie întreagă de măsuri. S-a început prin impunerea unui regim de sancţiuni împotriva liderului Muammar Gaddafi şi a familiei sale. După mai multe dezbateri în cadrul UE şi NATO, s-a ajuns la concluzia că impunerea unei zone de interdicţie aeriană trebuie să aibă mandat ONU şi, din acest moment, avem legitimitate din partea forului global pentru a acţiona inclusiv cu mijloace militare, în dorinţa de a proteja civilii în faţa măsurilor de o violenţă disproporţionată pe care acest regim terminal le-a asumat", a precizat Baconschi, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei române a arătat că există acest drept de a proteja civilii, "care a fost invocat şi care şi-a făcut loc şi în filosofia juridică a Naţiunilor Unite".

"Avem aici un exemplu de aplicare a acestui drept de a proteja sau de ingerinţă umanitară, cum se mai numeşte, aşa încât ce sper este ca suferinţele poporului libian să înceteze cât mai repede. Noi ne vom coordona cu statele membre şi cu Comisia, la nivelul UE, şi, bineînţeles, cu aliaţii noştri din NATO, pentru că o astfel de operaţiune poate fi susţinută numai la nivelul NATO în Marea Mediterană. Aşa încât suntem pe recepţie şi nu vom lipsi din aceste exerciţii de coordonare politică a acţiunii militare", a arătat Teodor Baconschi.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, discuţiile pe această temă vor avea loc cât de curând.

"Au avut loc exerciţii de planificare politico-militară în cadrul NATO şi reprezentantul permanent al României acolo a participat. Suntem pe recepţie şi vom proporţiona, în funcţie de o decizie politică internă, dacă e cazul să participăm şi sub ce formă", a precizat ministrul Afacerilor Externe.

×