x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baconschi: Mesajul lui Viktor Orban nu este iredentist

Baconschi: Mesajul lui Viktor Orban nu este iredentist

17 Mar 2011   •   11:32
Baconschi: Mesajul lui Viktor Orban nu este iredentist
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul National
156676-.jpgMinistrul de Externe al României, audiat de Comisia de Politică Externă din Senat, a făcut o declaraţie referitoare la mesajul premierului maghiar Viktor Orban. Teodor Baconschi este de părere că afirmaţiile primului-ministru al Ungariei nu conţin nici un fel de "referire iredentistă".

Orice derapaj care încarcă viziunea noastră, Constituţia României,unitatea terirorială şi suveranitatea trebuie sancţionat, susţine ministrul de Externe. În cazul dat, după analiză, mesajul premierului nu conţinea nici un fel de referire de natură iredentistă. Premierul maghiar nu vorbea de autonomie, de Ardeal sau de Transilvania, a mai precizat Baconschi, potrivit Antena3.

Şedinţa de dezbatere a moţiunii de cenzură a fost întreruptă din cauza unui scandal pe tema mesajului trimis de premierul Viktor Orban.

Senatorul PNL Puiu Haşotti a cerut introducerea pe ordinea de zi a unei declaraţii de condamnare a afirmaţiilor făcute de premierul Ungariei referitoare la independenţa teritorială. Parlamentarii PDL si UDMR s-au opus. Potrivit lui Puiu Haşotti, discursul premierului maghiar "a jignit naţiunea română şi istoria noastră naţională".

Marţi, un alt incident a atras atenţia opiniei publice. Locuitorii din Miercurea Ciuc au avut parte de un "spectacol" neobişnuit. În centrul oraşului, Csibi Barna, un funcţionar în cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Harghita, dar cunoscut mai ales ca fiind unul dintre liderii grupării extremiste Garda Secuiască, a organizat un spectacol în care o păpuşă de paie cu chipul lui Avram Iancu a fost judecată şi condamnată la moarte prin spânzurare de un tribunal, sub acuzaţiile de crimă împotriva umanităţii şi genocid.

×