x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lactate Brădet. Bacteria E-coli, depistată la mai mulţi angajaţi

Lactate Brădet. Bacteria E-coli, depistată la mai mulţi angajaţi

15 Mar 2016   •   20:21
 Lactate Brădet. Bacteria E-coli, depistată la mai mulţi angajaţi

Bacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulţi angajaţi ai societăţii Lactate Brădet, conform datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş către Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului Argeş.


Şapte dintre cele 19 probe de coproculturi recoltate de la angajaţii Lactate Brădet au fost pozitive pentru cel puţin unul dintre tipurile de E-coli patogen, iar în trei dintre cazuri au fost identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic, confirmat în cazul mai multor copii din Argeş.

Rezultatele au fost pozitive şi la două dintre cele şapte probe recoltate de la angajaţii unui furnizor al Lactate Brădet, societatea Agrostar Farmex, într-un caz fiind identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic.

Într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată, pe 29 februarie, bacteria E-coli.

"În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci", declara atunci ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Proprietarul fabricii Lactate Brădet, din comuna argeşeană Brăduleţ, Marius Badea, s-a declarat ulterior convins că au fost luate toate măsurile pentru a se evita o contaminare a produselor cu bacteria E-coli.

"Am investit masiv (...) şi am încercat să facem o fabrică modernă, la capacităţile şi la posibilităţile noastre (...) şi toate controalele care au fost la fabrică au dovedit că ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt de ultimă generaţie (...). Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare în produsul nostru finit. Din păcate au apărut aceste speculaţii, aceste analize care sunt parţiale, nu putem trage o concluzie definitivă", a declarat Badea pe 1 martie, într-o conferinţă de presă organizată la Piteşti.

El a precizat că materia primă provine de la două ferme moderne de vaci, una din Argeş şi una din Dolj, iar întreaga cantitate de lapte este pasteurizată după intrarea în fabrică. În plus, analizele probelor de lapte şi analizele medicale ale angajaţilor au fost întotdeauna conforme, a susţinut Badea.

Mai mulţi copii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic au fost trataţi în ultimele două luni la Spitalul "Marie Curie". La aceeaşi unitate medicală din Bucureşti au murit trei copii care prezentau simptome asemănătoare.

Sursa: Agerpres

×